Zukorlić napušta Srbiju i povlači se iz politike

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Politika neće biti više u fokusu njegovog delovanja ukoliko bude izabran za vrhovnog poglavara IZ u BiH, najavljuje Muamer Zukorlić.

 

Muamer Zukorlić, dugogodišnji predsednik i glavni muftija Mešihata IZ u Srbiji, aktuelni poslanik i lider Stranke pravde i pomirenja (SPP), sada kandidat za vrhovog poglavara IZ u BiH, kaže da je za njega to velika čast, a ako bude izabran, politiku će ostaviti po strani i posvetiti se funkciji reisu-l-uleme.

 

Zukorlić je u opširnom intervjuu za sarajevski Kliks rekao da su njega za tu funkciju kandidovala muftijstva iz Sandžaka, Bihaća, Švicarske, Francuske, zemalja Beneluksa i Velike Britanije.

Objašnjava da njegov pristup nije da treba sve menjati u Islamskoj zajednici.

Advertisements

To je, ističe, tradicionalna organizacija koja iza sebe ima vek i po organizovanog rada i iskustva u ovoj formi.

 

“To je ogroman kapital u njenom razvoju. Naredni mandat bi trebalo da bude period unapređenja IZ-a, a ne raskid sa svim onim što je do sada bilo. Svakako, sve ono što je dobro bih podržao, međutim, postoje stvari na koje sam u svom programu jasno ukazao i za koje smatram da ih treba unaprediti”, kaže Zukorlić.

 

Naglašava da je to dovršetak procesa ostvarenja pune slobode u institucionalnom smislu i autonomnosti Islamske zajednice od ostalih društvenih faktora.

 

Espreso

Advertisements

error: