ZEKIĆ: Nećemo ugasiti rijaliti program, nismo mi Koreja!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

 

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić izjavila je da neće dozvoliti članovima opozicionog Saveza za Srbiju da od jednog nezavisnog regulatornog tela prave političku igračku.

 

Na pitanje da li oseća neku vrstu odgovornosti jer će deo opozicije, na čelu sa SzS, bojkotovati izbore ako budu raspisani u naredna dva-tri meseca, pre svega zbog stanja u medijima, Zekićeva u intervjuu za današnju “Politiku” kaže da bi vrlo veliku odgovornost osećala da je članica SzS-a, mnogo manju da je u SNS-u, “a pošto sam samo članica Saveta REM, ne osećam nikakvu”.

 

“I osnovni razlog zbog kojeg sam i izlazila, dva puta, pred članove tog opozicionog saveza i jeste u tome što neću da im dozvolim da od jednog nezavisnog regulatornog tela prave političku igračku, a da ih pritom mrzi da bar pogledaju zakone, pa vide za šta smo mi tačno zaduženi. Za njihov program, frustracije i položaj u društvu i u medijima – nismo”, poručila je Zekić.

 

Upitana da li su u Savetu REM-a razmatrali rad javnih servisa povodom zamerki opozicije na rad RTS-a i nešto manje RTV-a, ona kaže da nisu, niti će jer, kako objašnjava, na to nemaju pravo.

“Mi smo regulator, a ne komesar, što znači da nismo urednici programa. O prostoru koji nekome daju, javni servisi van izbornog procesa odlučuju samostalno i pri tom prate zastupljenost stranaka u parlamentu, a tokom izbornog procesa za taj deo je nadležna, u krajnjoj instanci, opet skupština. REM u tome nije potreban i bilo bi pogrešno i upotrebljavati ga, pošto on i treba da ostane samo regulator”, objasnila je Zekićeva.

Advertisements

 

Upitana da prokomentariše stanje medijskih sloboda i sadržaj televizija s nacionalnom frekvencijom, ona kaže da kao članica Saveta REM-a nema prava da ocenjuje sadržaj van onoga što joj zakon propisuje, a on je tu “vrlo striktan”.

 

Ipak, kao bivša novinarka, ocenjuje da novinarstvo, “u celini, mnogo više kuka za slobodama nego što radi svoj osnovni posao”, navodeći da je moguće objaviti “baš sve, do najgorih uvreda, koje, ako se pojave na internetu, ne podležu čak ni regulativi”.

“I sve to zajedno, ta kuknjava u vreme nezaustavljivog interneta, donekle me i vređa, jer mi nije jasno kako to da ja krajem devedestih, kada su nas, ali zaista proganjali, nisam čula za reč ‘autocenzura’, a danas je srećem na svakom koraku. I ne vidim šta kome smeta da prosto sedne i piše, sve što misli i što hoće”, rekla je Zekić.

 

Rijalitije moguće ukinuti, ali…

Osvrnula se i na spor koji je imala s ministrom kulture zbog rijaliti programa, navodeći da je rijaliti programe moguće ukinuti, ali da to nije urađeno nigde osim u Severnoj Koreji, u kojoj su i razne druge forme zabranjene.

 

“Iz istih razloga, Evropska komisija je preporučila i da ne treba proterivati rijaliti formate u neke posebne termine, na primer posle 23 sata, jer bi i time bio narušen princip pretpostavke nevinosti, a neko bi na sebe uzeo pravo da bude baba Vanga i da predvidi šta će se dogoditi u nekom programu i onda da to, zamišljeno, bez gledanja i pre nego što se bilo šta desi, zabrani”, kaže Zekić.

 

 

NEZAVISNI.RS / DANAS

FOTO: ARHIVA

 

Advertisements

error: