ZAVRŠAVA SE SPOR! Makedonija će se od sada zvati Lindita!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Predlog za rešenje spora Skoplja i Atine oko imena Makedonije dobio je i albansku verziju – Republika Ilindenska Makedonija na albanskom bi glasila “Ilindita”.

 

Zamenik premijera Makedonije Bujar Osmani smatra da ova verzija “fonetički i gramatički zvuči albanski”. Lingvisti smatraju da je albanska verzija “jezički besmislena”, prenosi RTS.

Zamenik premijera Makedonije zadužen za evropske integracije Bujar Osmani rekao je da albanska verzija predoga za rešenje imena te države “fonetički i gramatički zvuči albanski”.

“Ceo ovaj proces je proizvod kompromisa u kojem svako treba da se nađe i popusti. Smatram da ovo rešenje to jest albanska verzija imena objašnjava koncept zajedničke borbe Albanaca i Makedonaca za zajedničku državu pre 115 godina, reflektovane preko Ilindenskog ustanka. Fonetički i gramatički zvuči albanski, što zadovoljava osnovne zahteve i principe celog procesa”, rekao je Osmani skopskoj televiziji Telma.

 

Makedonski premijer Zoran Zaev je, posle sastanka sa liderima političkih stranaka u Skoplju, rekao da se zalaže za rešenje “Republika Ilindenska Makedonija”, a taj predlog je preveo i na albanski jezik “Republika Ilinditase e Maqedonisë”.

Advertisements

 

Osmani je, odgovarajući na primedbe albanskih lingvista u Makedoniji da je ovakav prevod jezički besmislen, rekao da su takvi komentari “deo mentaliteta”, te da je jasno da ime države treba da bude na makedonskom jeziku, uz albanski prevod.

“Ilindita” na albanskom znači Ilindenski ustanak, rekao je Osmani, navodeći da je samo deo imena preveden na albanski.

 

Albanski lingvisti smatraju da je termin “Ilindita” besmislen i u suprotnosti sa gramatikom albanskog jezika.

 

Sudbina predloga “Republika Ilindenska Makedonija”, koju je Zaev glasno podržao tokom samita u Sofiji, nije poznata, pre svega zbog otpora grčke opozicije, koja nije zadovoljna ovim terminom.

Skoplje i Atina se nadaju da bi problem koji već više od četvrt veka potresa odnose dve države mogao biti rešen do leta, čime bi bila uklonjena najveća prepreka za ulazak Makedonije u NATO.

 

B92 PORTAL

Advertisements

error: