Zašto je cena autoputa kod Čačka skočila za 300 MILIONA EVRA?!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Radovi na izgradnji auto-puta od Pojata do Preljina, u dužini od oko 110 kilometara, mogli bi da počnu već na proleće.

 

Prosečna cena po kilometru iznosi 4,7 miliona evra a kredit će dati kineska Eksim banka – izjavila je u decembru 2012. tadašnja ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović.

Dodala je da će kompanija Čajna road and bridž korporejšen, sa kojom je o tom poslu sklopljen predugovor istovremeno kad i za izgradnju mosta Zemun-Borča, uključiti domaće građevinare za oko 45 odsto predviđene investicije.

 

– Tokom iduće godine počeće izgradnja auto-puta od Pojata do Preljine, kojim se povezuju koridori 10 i 11, i Vlada Srbije ubrzano se priprema za otvaranje tih radova – izjavila je u junu 2017. ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i objasnila da se razgovori o realizaciji tog projekta vode sa delegacijom američke kompanije Behtel, a da je za izradu planske dokumentacije raspisan tender.

U julu ove godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se nedeljama i mesecima razgovara o gradnji autoputa Pojate – Preljina, nazvan još i Moravski koridor, koji će povezati Čačak, Kraljevo, Trstenik, Kruševac, Ćićevac.

 

– Uskoro krećemo i sa tim radovima i brzo ćemo da završimo, baš kao što će biti završen autoput Beograd – Čačak, kao i do kraja godine Koridor 10 od Niša do Makedonije i Bugarske pre kraja ove godine – rekao je Vučić.

Advertisements

Pre desetak dana sa američkom kompanijom Behtel potpisan je memorandum o saradnji na projektu Moravski koridor, kada je i objavljeno da je cena investicije za ovih šest godina gotovo udvostručena – sa početnih oko 500 miliona evra, koliko su procenili Kinezi, dostigla je, prema potpisanom memorandumu sa Amerikancima, cifru od 800 miliona evra. Šta ju je tačno uvećalo cenu za čak 300 miliona evra, nismo saznali ni od Ministarstva građevinarstva.

 

– Vrednost projekta navedena u memorandumu predstavlja

okvirnu procenu koja je data polazeći od postojeće tehničke dokumentacije. Cena izgradnje biće precizirana tek u pregovorima koji će uslediti nakon kompletiranja projektno-tehničke dokumentacije za srednju deonicu Moravskog koridora (Kruševac-Adrani) – navedeno je u odgovoru Ministarstva Danasu na pitanje zbog čega je cena toliko uvećana u odnosu na prvu kalkulaciju iz 2012.

 

Precizirano je da „memorandum, između ostalog, predviđa zajedničke aktivnosti dve strane na završetku izrade projektno-tehničke dokumentacije, nakon čega će okvirna vrednost projekta biti dodatno precizirana, posebno imajući u vidu da je posle majskih poplava 2014. bilo neophodno izmeniti prvobitnu trasu i predvideti dodatne mere zaštite buduće saobraćajnice koja prolazi kroz plavno područje Zapadne Morave i njenih pritoka“.

 

IZVOR: Danas.rs / FOTO: Beta

Advertisements

error: