ZA PRIMER! MOMAK (23) POKRENUO FARMU: Poručujem mladima da rade na selu, da ne kukaju!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Josip Skoko iz mesta Orašac u opštini Prozor-Rama ima sopstvenu farmu krava, posao mu ide odlično, a planovi su mu još bolji. Ovaj mladi čovek u svom radnom odelu zrači posebnom vedrinom.

Iako svakodnevno slušamo o velikom broju mladih koji odleze na Zapad u potrazi za boljim životom, postoji i mali broj onih koji žele da ostanu i da rade na svojoj zemlji. Josip Skoko tvrdi da mu je borba za koru hleba ovde mnogo slađa, nego ona koji bi imao u nekoj od zapadnoevropskih zemalja. Ovaj mladić iz mesta Orašac u opštini Prozor-Rama sa svojih 23 godine ima sopstvenufarmu krava.

Neko bi pomislio da na ovoj zimskoj farmi radi smrknut, turoban i iscrpljen čovek, ali on u svom radnom odelu zrači posebnom vedrinom.

Odlučio je da odmah započne priču i pokaže objekat gde su mu smeštene krave, prenosi ramski-vjesnik.ba.

Advertisements

– Ovde su smeštene krave tokom zime, a leti su u Trebiševu. Trenutno imam 17 grla. Pre par dana je stigla jedna prinova tako da sada imam 18 grla. Leti su krave na ispaši u podnožju Vran planine, u mestu Trebiševo. Tada im pripremam seno i drugu hranu za zimu, a zimi se moram spustiti ovde u Orašac – kaže on.

Pored sena Josip je do sada na Trebiševu sejao i žito. Sada je to znatno povećao. Od proleća pa do kasne jeseni krave su na ispaši tako da imaju zaista kvalitetno mleko. Pored svojih krava, Josip čuva i krave drugih ljudi koji žele svoju stoku da hrane pravom planinskom travom. Tokom dana krave su na slobodnoj ispaši, a nakon povratka sa ispaše dobijaju pojačanu ishranu.

– Pri ovoj ispaši i pojačanoj ishrani krave daju do 20 litara kvalitetnog mleka. Mleko otkupljuje mlekara, a tu su i drugi proizvodi. Malo je problem što sa Trebiševa moram mleko da dovozim do Orašca kako bih predao za mlekaru kada dođe prevoz. Put je makadamski i dosta loš. Sanacija tog puta bi mi puno značila. Tokom leta kada sam na Trebiševu najviše mi u radu pomažu moji roditelji, posebno moj brat Pero, a po potrebi angažujem i druge radnike – nastavlja Josip priču o svom radu.

 

TELEGRAF

Advertisements

error: