ZA KOGA RADE!? Novine “BLIC” napadaju Dodika i Republiku Srpsku

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Dnevni list „Blic“, objavio je tekst povodom dana Republike Srpske u kome komentariše govor Milorada Dodika. Tekst je tipična hajka na predsednika Republike Srpske. Tekst prenosimo u celosti:

Milorad Dodik ponovo manipuliše masama i podiže sebi rejting zapaljivim izjavama. Ovoga puta otišao je najdalje u svojoj retorici – izneo je plan o stvaranju velike Srbije.

Izjavom da je bosanskim Srbima bolje da stvore jednu državu sa Srbijom uključujući Kosovo, a čemu bi se kasnije pripojila i Crna Gora, Dodik je ideju velike Srbije razradio do detalja. Iako poznat po oštroj, gorljivoj i nacionalističkoj retorici, čini se da je Milorad Dodik ovog puta otišao dalje i od lidera radikala Vojislava Šešelja. Najopasnije od svega je što je jasno da ova ideja nije ostvariva bez oružja i žrtava.

Nenad Vasić, naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu, smatra da stvaranje onoga o čemu Dodik govori, a za šta istini za volju nije iskoristio sintagmu „velika Srbija“, predstavlja ratnu opciju.

Dodik ili ne shvata ili ne želi da prihvati da je u mirnodopskim uslovima, rešavanje srpskog nacionalnog pitanja i nacionalnog jedinstva, u skorijoj budućnosti moguće samo u okvirima Evropske unije – navodi Vasić.

Ukoliko to ne prizna kao srpski nacionalni lider, onda su njegove izjave vid samopromocije, u svrhu podizanja sopstvenog rejtinga.

Svaka druga alternativa osim ujedinjenja pod pokroviteljstvom EU predstavljala bi ličnu i nacionalnu alternativu, sa unapred poznatim ishodom, a to nije samo neuspeh, već i šteta. Ona bi bila načinjena i nama u Srbiji. Opet bi nas u svetu gledali kao negativce i destabilišući faktor u regionu – ističe Vasić.

Advertisements

Ruski „Komersant“ piše da je Dodik sada prvi put „tako otvoreno formulisao ideju velike Srbije“.

List piše da je „senzacionalnu izjavu“ Dodik dao uoči Dana RS, koji međunarodna zajednica smatra nezakonitim, a Hrvati i muslimani diskriminacionim.

Muslimani, koji čine većinu stanovništva u BiH, kao i predstavnici međunarodne zajednice, strahuju da je posle referenduma Dodik krenuo putem izlaska RS iz sastava BiH. Njegova izjava uoči praznika samo je potvrdila te bojazni – dodaje dnevnik.

„Komersant“ ocenjuje da ova situacija izaziva neizbežno zaoštravanje konflikta lidera RS sa međunarodnom zajednicom.

Pobeda Donalda Trampa u SAD i kriza unutar EU dovele su do toga da Dodika kazna međunarodne zajednice još nije stigla. U nekim drugačijim međunarodnim prilikama već bismo mogli da očekujemo izolaciju predsednika RS, ali i uvođenje sankcija građanima RS.

„Komersant“ navodi da ni Moskva ne žuri da podrži Dodika jer se posle njegovog septembarskog susreta sa Vladimirom Putinom Kremlj oglasio kratkim saopštenjem bez reči o referendumu i podršci.

U suprotnom slučaju, Rusija bi dobila novi povod za svađu sa Zapadom i zauzela još jaču prosrpsku poziciju nego sama Srbija – zaključuje dnevnik.

Diplomata Ninoslav Stojadinović kaže za „Blic“ da je Dodik ponesen uspehom referenduma koji je organizovao i velikom proslavom, očekivano, zaoštrio izjave.

On diže tenzije, pa ih spušta, to je njegov stil. Nesumnjivo je postigao uspeh, uništio je opoziciju i ponesen time prešao je crvenu liniju. Ovo mu nije trebalo – kaže za „Blic“ nekadašnji ambasador Ninislav Stojadinović i konstatuje da je simptomatično da je i Mladen Ivanić zaoštrio svoju retoriku.

 

  • IZVOR: BLIC / INTERMAGAZIN

Advertisements

error: