VULINOVA IDEJA! Umesto bombardovanih zgrada biće kafići

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da je sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom dogovorio nekoliko važnih pitanja od značaja za Grad i vojsku.

 

Među njima i razmenu kasarne Sedmog puka, odnosno zgrade na uglu Resavske i Nemanjine.

“Vojska će dobiti adekvatnu imovinu od grada, a naša ideja je da tu napravimo gradsku biblioteku, mesto sa čitaonicama i kafićima, gde posetioci mogu provesti ceo dan. Rekonstrukcija te zgrade biće i veliki izazov za gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture, jer je ceo objekat pod zaštitom i moram priznati da sam zbog svega toga veoma srećan jer smatram da su takve stvari moja glavna misija u gradu”, kazao je Vesić na TV Studio B.

 

On je podsetio da je tokom jučerašnjeg dana imao sastanak sa ministrom odbrane na kojim se razgovaralo o otvorenim pitanjima između grada i vojske.

“Dogovorili smo nekoliko važnih stvari i veoma sam zahvalan ministru Vulinu na velikom razumevanju kada je u pitanju zajednički rad grada i vojske”, rekao je Vesić, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

 

Na sastanku je dogovoren i početak obnove zgrade Komande ratnog vazduhoplovstva u Zemunu, jedne od najlepših zgrada sagrađenih između dva rata, podvukao je Vesić.

Advertisements

“Zavod za zaštitu spomenika dobio je nalog od grada da radi projekat i očekujem da će on biti završen za četiri do pet meseci. Nakon toga, vojska će krenuti u rekonstrukciju samog objekta, a mi ćemo uraditi ceo Avijatičarski trg”, rekao je Vesić.

On je naveo i da su se dogovorili oko Vojnog muzeja, odnosno da Grad Beograd u saradnji sa vojskom preuzme upravljanje.

“Naravno, vojska će ostati tu i održavati muzej, ali tako će se više novca ulagati u Vojni muzej koji ima veliku i dugu tradiciju. To će nam takođe omogućiti i da Beogradsku tvrđavu stavimo na listu Uneska, odakle će nam biti dostupni fondovi ove organizacije”, istakao je Vesić.

 

Govoreći o rekonstrukciji Muzeja grada Beograda, Vesić je najavio da će ona početi na jesen sledeće godine.

“Do tada će biti završen tender, dobićemo izvođača i počeće rekonstrukcija zgrade. Vrednost rekonstrukcije iznosiće između 15 i 20 miliona evra, a tačnu brojku trenutno ne možemo znati jer se projekti sada završavaju. To će biti moderan muzej sa čitaonicom, restoranima i mestima za odmor, kako bi posetioci mogli što više vremena da provedu u njemu, što je savremena intencija svih muzeja u svetu”, kazao je Vesić.

 

b92 / beta

Advertisements

error: