VULIN: Zvaćemo sve starije od 30 godina u vojsku!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

 

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su u ovoj godini izvršena redovna pozivanja vojnih obveznika prevedenih u rezervni sastav, starijih od 30 godina, koji nisu odslužili vojni rok.

 

Tokom godine, u skladu sa potrebama Vojske Srbije, biće pozvano na obuku nekoliko stotina vojnih obveznika iz ove kategorije kako bi stekli osnovna vojnička znanja, navodi se u saopštenju Ministarstva povodom napisa u medijima u vezi sa pozivima za obuku rezervnog sastava.

U saopštenju se navodi da su u ovoj godini planirana dva termina, u maju i novembru, za upućivanje navedene kategorije lica iz rezervnog sastava na osnovnu obuku u centre za obuku Vojske Srbije.

 

Obučavanje se sastoji iz osnovne obuke koja ima dve faze – prva faza obuke traje 15 radnih dana i druga faza, specijalistička obuka, traje takođe 15 radnih dana, navodi ministarstvo.

Celokupan proces obuke realizuje se iz dva dela, tokom dve kalendarske godine (po 15 radnih dana u kalendarskoj godini). Nakon završetka procesa obučavanja lica će biti raspoređena u rezervni sastav Vojske Srbije, piše u saopštenju.

 

Ističe se i da je Članom 79a Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi predviđeno obučavanje građana za potrebe odbrane zemlje.

Advertisements

Tim članom Zakona definisane su i kategorije građana na koje se navedena obuka odnosi, kao i kategorije za koje je Ministarstvo odbrane nosilac obučavanja.

“Konkretno obučavanje građana se odnosi na lica – vojne obveznike prevedene u rezervni sastav, starije od 30 godina, koji nisu odslužili vojni rok. Obuka se realizuje u cilju stvaranja još jednog izvora popune jedinica Vojske Srbije licima iz rezervnog sastava mlađih godišta i odgovarajuće specijalnosti, pored lica iz rezervnog sastava koja su odslužila vojni rok sa oružjem i koji su već obučeni pripadnici rezervnog sastava”, objašnjava Ministarstvo u saoštenju.

 

Kako se dodaje, navedena lica će u budućem periodu biti pozivana na obučavanje u skladu sa planovima i potrebama za popunom rezervnog sastava Vojske Srbije.

Žene, u skladu sa članom 3. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, po principu dobrovoljnosti koji nije obavezujući, mogu da budu uvedene u vojnu evidenciju, dobrovoljno odsluže vojni rok sa oružjem i prevedu u rezervni sastav. Tada za žene važe sva prava i obaveze kao i za muškarce, napominje ministarstvo.

 

Telegraf.rs 
FOTO: Mondo

 

Advertisements

error: