VULIN PRETI GRAĐANIMA: Ako odlučim da se vrati vojni rok tako mora i da bude!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

O vraćanju obaveze služenja vojnog roka odlučuju poslanici, a ne vojna lica i to je osnovni princip parlamentarne demokratije, osim ukoliko Vulin nema nameru da uvede vojni režim, ali u tom slučaju on opet ne bi bio na čelu režima jer, kako sam kaže, ima opravdanje, kaže Dragan Šutanovac

Nakon što je ministar odbrane, Aleksandar Vulin, izjavio da je oslobođen služenja vojnog roka zbog lošeg vida, na društvenim mrežama pojavio se snimak emisije Radio-televizije Srbije u kojoj je Vulin nagovestio da je bio u vojsci i da je obučen za vojnika roda pešadije.

Ovaj skandal, kojim je dokazano da je na jednoj od najviših državnih funkcija čovek koji ne poznaje granicu između mašte i istine, bio je, izgleda, samo početak onog što možemo da očekujemo od ministra odbrane.

U intervjuu “Odbrani”, na pitanje da li će biti uveden obavezni vojni rok, Vulin je rekao da to ne može da se uradi “preko noći”, i da o tome “ne mogu da odlučuju civili”. Očigledno, ministar je zaboravio da živimo u republici Srbiji, i da ovo “republika” znači upravo da građani, preko svojih političkih predstavnika, a ne vojnici, odlučuju o svim pitanjima, pa i o tome hoće li biti uvedeno obavezno služenje vojnog roka.

Advertisements

– To je nešto o čemu treba struka da se izjasni, pa onda tek dolazi do politike, onda dolazi do finansija, onda se izračunava šta nam je potrebno… Imate strategije koji su to bezbednosni izazovi sa kojima se suočavate pa shodno sa tim dajete odgovarajući odgovor. – kazao je Vulin.

Predsednik Demokratske stranke, Dragan Šutanovac, izjavio je za Espreso, o izjavi Vulina:

Ministar Vulin ne razume značenje civilne kontrole i rukovođenja ministarstvom. Kao mladić izbegavao je služenje vojnog roka, tokom devedesetih je podgrevao ratnu atmosferu, a onda obmanjivao javnost kako ga nisu primili u dobrovoljce jer je on bio u pešadiji, a vojska je imala potrebe samo za PVO. Danas militarizuje ministarstvo i ponovo bi da tuđu decu šalje na služenje vojnog roka, iako je taj koncept u potpunosti prevaziđen, pa tako čak i vojska Ruske Federacije ima preko 50 procenata profesionalnih vojnika. O vraćanju obaveze služenja vojnog roka odlučuju poslanici u Skupštini Srbije, a ne vojna lica i to je osnovni princip parlamentarne demokratije, osim ukoliko Vulin nema nameru da uvede vojni režim, ali u tom slučaju on opet ne bi bio na čelu režima jer, kako sam kaže, ima opravdanje – rekao je.

espreso

Advertisements

error: