VUČIĆU DA PLATIŠ? Kosmajac je SLOBODAN ČOVEK, nije kriminalac!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je odluku Višeg suda kojom su oslobođeni geodeti i Dragoslav Kosmajac, okrivljen da je nezakonito prisvojio 7,5 ari državnog zemljišta na beogradskoj Zvezdari. Sada ostaje da se vidi da li će Kosmajac da iskoristi pravo i zbog neosnovanog pritvora tuži državu Srbiju za veliku odštetu, koja je po istom osnovu od 1. januara 2016. godine isplatila 59 miliona evra desetinama osoba.

 

Da podsetimo, pre i posle hapšenja, tada premijer Srbije Aleksandar Vučić govorio je o Kosmajcu kao o najvećem narko-dileru u Srbiji.
– Svi se, bre, plaše i svi ćute o tome da ljudi iz policije i drugih službi imaju kontakte sa njim! Tražio sam udare na Kosmajca, ali to do danas nije urađeno – rekao je Vučić.

 

 

Nakon toga, policija i tužilaštvo su udarili na Kosmajca koji je posle Vučićevog obraćanja javnosti pobegao iz Srbije, pa je raspisana poternica. U pritvoru je proveo tri meseca, a izašao je uz jemstvo od 200.000 evra, te je na slobodi dočekao oslobađajuću presudu.

 

Preko leđa naroda

Advertisements

Ovo je samo jedan u nizu slučajeva u kojima se u medijima bučno najavljuje hapšenje različitih mafija, a sve ostane bez sudskog epiloga. Posle toga, optuženi tuže Srbiju i uzimaju enormna obeštećenja. Troškovi samog suđenja neretko budu višestruko veći od iznosa obeštećenja za pritvor, pa ceo slučaj košta državu desetine hiljada evra.

 

Te troškove ne plaćaju političari koji su na ovim hapšenjima podizali sebi rejting među biračima, već se one isplaćuju iz budžeta kojeg pune ionako siromašni građani. U poslednjih nekoliko godina, desetine miliona evra isplaćene su za različita obeštećenja osobama koje su bile mesecima ili godinama u pritvoru, da bi na kraju bile oslobođene optužbi. Boža Prelević, advokat i bivši koministar policije, kaže za „Vesti“ da je problem u tome što je mnogo procesa poslednjih godina imalo političku pozadinu.

 

Sudovi poslednja odbrana

– Od početka se znalo da tužilaštvo ne raspolaže sa dovoljno dokaza da bi optuženi bili osuđeni. Međutim, kad izađe predsednik, premijer ili ministar i kaže da imaju nesporne dokaze da je neko kriv, time se vrši pritisak na tužilaštvo da pokrene te procese. Onda dođu oslobađajuće presude i građani kroz budžet Srbije moraju da plaćaju velika obeštećenja – objašnjava Prelević.

 

IZVOR: Vesti / B. Đokić / FOTO: KRIK

Advertisements

error: