VUČIĆEVIĆ ODRŽAO KONFERENCIJU: Hoće da me uhapse!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

U Pres centru Udruženja novinara Srbije održana je konferencija za novinare lista Informer na temu “Krivične prijave Dragana Đilasa protiv Informera: Tajkun zatvara novine i tera urednike u zatvor”.

 

Govorili su glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević i predstavnik advokatskog tima našeg lista Boris Bogdanović.

Tok konferencije za medije glavnog urednika Informera Dragana J. Vučićevića i šefa našg advokatskog tima Borisa Bogdanovića možete pogledati na ovom snimku:

– Prvi put u demokratskoj istoriji Srbije jedan političar traži zatvor za zatvor za novinare i urednike koji ne misle kao on. Traži vraćanje delikta mišljenja u krivični zakon. Da vas podsetim, Dragan Đilas i njegovi advokati traže da odgovorni urednik portala Informer.rs Aleksandar Ignjatović i ja budemo osuđeni zbog dva krivična dela, “govor mržnje i rasna diskriminacija” i da budemo osuđeni na po tri godine zatvora. To je strašan i skandalozan pritisak na medije – rekao je Vučićević i dodao:

– Šef opozicije Dragan Đilas traži zatvor za urednike Informera zato što pišemo istinu. Zato što pišemo da želi da vlada Srbijom i kako je vladao dok je bio na vlasti u Srbiji, i ništa drugo – rekao je Vučićević.

 

Vučićević je pozvao sva novinarska udruženja u Srbiji da dignu svoj glas protiv ovog akta Dragana Đilasa.

Advertisements

– Tražim od njih da shvate šta se dešava i da prekinu sramotnu ćutnju o strašnom progonu jednih novina i svojih kolega. Danas se to dešava Informeru, a sutra se može desiti i nekom drugom mediju u Srbiji. Zato molim kolege da dignu svoj glas, ne zbog nas, već zbog profesije kojom se bavimo – poručio je Vučićević.

 

Pokušaj da se uvede praksa da se novinari krivično gone zbog izražavanja svog stava je strašan pritisak na medije i tome mora da se stane na put, istakao je Vučićević.

Prema njegovim rečima, Srbija će se vratiti u “predpolitičko doba” ukoliko se za javno izrečen stav ide u zatvor.

 

– Poslednji put je novinar u ovoj zemlji otišao u zatvor 1967. ili 1968. godine jer je rekao nešto što se nije svidelo nekom tadašnjem komunističkom funkcioneru. Ako se to danas uspostavi kao praksa, onda ništa više nema smisla – kazao je glavni urednik “Informera” i dodao da “ni najgori neprijatelj medija iz vremena Slobodana Miloševića nije tražio zatvor za novinare”.

Vučićević je ocenio da je Đilas podeno krivičnu prijavu jer je Informer kako je rekao, “otkrio njegove sumnjive poslovne veze” sa osnivačem i predsednikom Upravnog odbora United Grupe Draganom Šolakom.

 

IZVOR: Informer.rs / FOTO: Printel

 

Advertisements

error: