VUČIĆEVA PREVARA! Plaćamo gorivo za automobile kao da živimo u Nemačkoj

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Gorivo je znatno jeftinije u Makedoniji, Bosni, Bugarskoj, čak i 55 dinara. Znatno više novca za litar izdvajaju samo Grci.

 

Poredeći cene goriva u Srbiji i u zemljama u okruženju, došli smo do zaključka da spadamo među najskuplje. Cena goriva kod nas ekvivalenta je onoj koju plaćaju Holanđani ili Nemci.

 

Kada je o benzinu reč, jedina zemlja u kojoj je drastično skuplji BMB95 je Grčka, gde za litar treba izdvojiti 183 dinara. Neznatno skuplji je i u Albaniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, ali je zato znatno jeftiniji u Bosni, Makedoniji, Mađarskoj i Bugarskoj. U BiH za litar BMB95 izdvojićete čak 34,5 dinara manje. Još drastičnije razlike su kada je reč o dizelu koji je skuplji samo u Grčkoj i Albaniji, ali neznatno. Za litar ovog goriva Makedonci plaćaju čak 55 dinara manje, Bosanci 41, a Bugari 30 dinara.

Advertisements

 

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže da naša zemlja ima državne takse, naročito na dizel, koje su nesrazmerne stepenu razvijenosti naše privrede i platežnoj moći građana.

– Po visini državnih dažbina na dizel Srbija prednjači u odnosu na sve zemlje u okruženju, a kada se uporedi sa ostalim zemljama Evrope, u društvu je Danske, Portugala, Holandije, Nemačke. To su zemlje sa daleko većim BDP-om po glavi stanovnika. Kada se međusobno uporede cene goriva bez državnih taksi, razlike između pojedinih zemalja u okruženju su veoma male i nastaju kao posledica različitih uslova poslovanja na svakom od tržišta. Ali kada se na njih dodaju takse, nastaju ključne razlike u cenama koje plaćaju potrošači – kaže Mićović.

Izvor: Informer

Advertisements

error: