VUČIĆ ZABRANIO! Oliver Ivanović nije dobio ulicu sa svojim imenom

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Skupština Opštine Severna Mitrovica je odbacila peticiju kojom je traženo imenovanje ulice po ubijenom lideru GI SDP Oliveru Ivanoviću.

 

Kako je obrazloženo, piše Kossev, taj zahtev “nije u skladu sa Statutom opštine“.

„Žalosno je ono što je Oliver (Ivanović) doživeo u svom gradu, posebno od tebe kao njegovog prethodnog člana (stranke),“ ovim se rečima odbornica SO Severna Mitrovica Ksenija Božović ispred stranke ubijenog lidera Olivera Ivanovića, obratila predsedavajućem skupštine Dejanu Gurešiću, nekada bliskom Ivanovićevom partijskom saradniku.

Ni juče se na 7. redovnoj sednici ove kosovske opštine, a u 4. pokušaju Ivanovićevih saboraca, među odbornicima nije na dnevnom redu našla tačka o predlogu da se jedna ulica Kosovske Mitrovice nazove po Oliveru Ivanoviću. Umesto toga, usvojen je predlog za „pokretanje procedure za razmenu zemljišta u opštinskom vlasništvu, u cilju ispunjenja javnog interesa“, predstavljen je predlog dokumenta o „obeležavanju objekata od javnog značaja“ a zbog „velikog broja posetilaca Severnoj Mitrovici“ i predstavljen je „prenos sopstvenih prihoda opštine iz 2016. i 2017. u 2018. godinu“. Ipak dva od 16 prisutnih odbornika učinila su da se o Oliveru Ivanoviću uspelo da razgovara u najvećem delu sednice, ali kroz oštru polemiku.

 

 

Od treće sednice SO Severna Mitrovica GI SDP u ovoj skupštini – čiji je odbornik i sam Ivanović bio, tek kratko pred ubistvo, pokušava da se u diskusiji nađe i peticija sa istim zahtevom – o preimenovanju ulice, a koju je Ivanovićeva stranka skupštini Severna Mitrovica podnela 31. maja, sa 1730 glasova građana, koja u sebi sadrži i 523 potpisa prikupljenih elektronskim putem.

Advertisements

 

Na prošloj sednici u junu odlučeno je da se na sledećoj razgovara o predlogu da se mitrovička ulica nazove ulicom Olivera Ivanovića, ali i da se proveri verodostojnost glasova u peticiji.

 

Na jučerašnjoj se pitanje opet nije našlo na zvaničnom dnevnom redu, ali se jeste „utvrdila verodostojnost“ – Komisija formirana za analizu podnete peticije utvrdila je „postojanje osnovane sumnje u regularnost prikupljenih potpisa“. Donela je predlog da odbaci peticiju „jer nije u skladu sa statutom opštine Severna Mitrovica. Za predlog o odbacivanju glasalo je 12 odbornika, dvoje je bilo protiv – saborci Olivera Ivanovića – Ksenija Božović i Marko Jakšić.

 

Upravo je Gurešić sa još dva odbornika – Nedžadom Memovićem ispred opštinske administracije i Oliverom Milošević ispred nevladinog sektora, 15 dana „sastavljao mišljenje“ o peticiji i tome zašto se ona „ne može razmatrati od strane SO Severna Mitrovica“.

 

Prema određenim informacijama čelnici kosovskih Srba i političkih predstavnika odbili su predlog nakon konsultacija sa predsednikom Vučićem i šefom Kancelarije za KIM Markom Đurićem.

 

AUTOR TEKSTA: B92/ Dnevni Žurnal / FOTO: Andrej Cukić

Advertisements

error: