VUČIĆ UPOZORAVA: Možda se vrati nacionalističko ludilo u Srbiju!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Aleksandar Vučić za nemački ”Rajniše post” upozorio da bi, ako se ne nađe rešenje prihvatljivo za većinu, moglo doći do novog talasa srpskog nacionalizma.

 

Predsednik Srbije je u intervjuu za taj nemački dnevnik naglasio da je Srbija za fer-kompromis u rešenju kosovskog pitanja.

 

Na ocenu lista da Srbija izbegava da prizna nezavisnost svoje bivše provincije i pitanje ne mora li se ta cena platiti za EU, kaže da je ”nezamislivo da Srbija, pri rešenju konflikta, na kraju stoji praznih ruku”.

 

“Nama je potreban fer-kompromis i to znači da bi obe strane morale da učine ustupke”, rekao je Vučić i, ocenjujući da bi moglo biti da Srbi prinesu veću žrtvu, upozorio da se kompletno poniženje u tom pitanju od Srba, jednostavno, ne može zahtevati. On je naglasio da je Kosovo za Srbe jedna ekstremno osetljiva tema i podsetio da su svi njegovi prethodnici, na jedan ili drugi način, politički na toj temi propali.

Advertisements

 

Upitan da kaže kako bi jedan kompromis rešenja kosovoskog pitanja mogao da izgleda, Vučić je rekao da o tome još ne može da govori. ”Molim Vas, imajte razumevanja za to da ja još nikakve detalje ne mogu da navedem.To bi moglo da slabi našu pregovaracku poziciju. Ali, budite uvereni-čim počnu ozbiljni razgovori, mi ćemo biti spremni za kompromis. Voleo bih kada bih mogao to da tvrdim i za drugu stranu….”, rekao je Vučić.

 

Na pitanje da li su njegovi sunarodnici zaista spremni na ustupke oko Kosova, Vučić je odgovorio da nisu.

 

”Ne, za to se moramo boriti. Danas bi oko tri četvrtine Srba želelo rade da se konflikt zamrzne, nego da se prihvati kompromis. Ali će jednom, iznenada, taj konflikt da se odmrzne i to je jedna vremenska bomba, jedna politička hipoteka za moju zemlju i ceo region. Ne, mi moramo taj problem da rešimo i to ne tek za 100 godina. Mi moramo sada i ovde da stvorimo temelj za bolju budućnost”, rekao je Vučić i dodao da bi on želeo da njegovi sunarodnici ”prime k'srcu”, reči pisca Borislava Pekića-”volite zemlju svoje dece, a ne svojih predaka”.

 

IZVOR: B92

Advertisements

error: