VUČIĆ: Treba nam Nacionalni stadion od 100 miliona evra

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Svi koji žele da vide gde će se tačno nalaziti Nacionalni fudbalski stadion Srbije, čija će izgradnja početi naredne godine, mogu to da učine do kraja aprila u Upravi Grada Beograda, gde je Prostorni plan područja namenjenog tom sportskom kompleksu trenutno na ranom javnom uvidu.

 

To je samo prvi korak u prikupljanju dokumentacije neophodne za realizaciju ovog projekta, koji će prema najavama čelnika Fudbalskog saveza Srbije, koštati između 50 i 70 miliona evra.

Stadion će se prostirati se na 35 hektara, a sa pratećim objektima i sadržajima na ukupno 430 hektara, i moći će da primi 60.000 navijača. Ta parcela, koja je sada poljoprivredno zemljište, u narednom periodu biće pretvorena u građevinsko.

Tokom pripremnih radova uoči početka gradnje neće biti rušenje privatnih objekata budući da ih na ovoj lokaciji, koja je u vlasništvu države – i nema.

“Reč je o zemljištu PKB, koje je izuzeto iz nedavne privatizacije ovog preduzeća”, kaže za Novosti, Stevan Šuša, predsednik opštine Surčin. “Iako je ovo zemljište obradivo, izabrano je zbog odličnih lokacijskih uslova. Svi koji budu dolazili na utakmice stizaće auto-putem, a pravi se i posebno uključenje za stadion. Kada se napravi sva prateća saobraćajna infrastruktura, iz najudaljenijih delova Beograda moći će da se stigne za najviše pola sata. U blizini je i aerodrom Nikola Tesla, na oko četiri kilometra, što je takođe jedna od prednosti”, ističe on.

Advertisements

 

Planirani fudbalski stadion biće multifunkcionalnog karaktera. U okviru njega biće izgrađeni i lokali za trgovinu i ugostiteljstvo. Na 326 hektara prostiraće se spratni sadržaji, na 65 hektara saobraćajna infrastruktura.

“Za stadion je potrebno obezbediti i 10.000 parking mesta za putnička vozila, odnosno 500 za autobuse”, navodi se u Prostornom planu. Taj kompleks moraće da ispunjava tehničke uslove za četvrtu ili petu kategoriju stadiona, koju propisuje UEFA.

LIGA ŠAMPIONA U SRBIJI

Na pitanje novinara Inasjdera da li je stadion zaista neophodan presdednik Vučić odgovara:

Mislim da jeste jer samo na taj način možemo da ubrzamo priliv turista i stranih investicija. Zaista ne razumem dokle ide to kada se sve što je novo kritikuje bez ikakvog razloga. Stadion možda košta 100 miliona ali na taj način jačamo sportsku infrastrukturu a to znači da bi po sezoni mogli da zarađujemo ogromne pare – rekao je on a potom i dodao:

 

Veliki sportski događaji će moći da dođu u Srbiju. Zamislite da Srbija organizuje finale Lige Šampiona ili Evropsko prvenstvo u fudbalu.

 

 

AUTOR TEKSTA: Blic / Dnevni Žurnal
FOTO: Tanjug

Advertisements

error: