VUČIĆ: Rekao sam Jorgovanki da kupi zlatne poluge!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Srbija će svoje rezerve zlata sa postojećih 20 tona, do kraja 2019. povećati na 30, a potom, u narednih godinu i po dana, na 50 tona. Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da se u trezoru nalazi ukupno 20,8 tona zlata i da se razmatra mogućnost za kupovinu nove količine.

 

Sa ciljem da se zemlji obezbedi sigurnija budućnost u okolnostima potencijalno negativnih kretanja na finansijskim tržistima, ali i na tržistu nafte, bakra i čelika, predsednik Sbije Aleksandar Vučić aminovao je kupovinu rezervi zlata.

 

“Time obezbeđujemo veću stabilnost za našu zemlju, najveća sigurnost je u tome da držite jedan deo rezervi u zlatnim polugama. Zato je to bila moja ideja i proverili smo je s najvećim stručnjacima u svetu. Pedeset tona, imajući u vidu situcaiju u svetu, više neće biti milijardu i 700 miliona evra, već bliže dve milijarde, imajući u vidu vreme koje nam je potrebno da to kupimo, a da ne ugrozimo stabilnost rezerve novca koji imamo”, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Advertisements

Ovakav savet predsednika Srbije o kupovini još 10 tona zlata do kraja godine je dobrodošao, poručila je nakon toga guvernerka Narodne banke Srbije.

 

Prema rezervama zlata Srbija je na sredini liste. Iznad nas nalaze se Nigerija i Avganistan, dok smo bolji od Šri Lanke i Angole.

 

U prethodnih sedam godina, zaključno sa današnjim danom, Narodna banka Srbije kupila je blizu sedam tona zlata.

 

Autor Vesti: N1 Srbija

Advertisements

error: