VUČIĆ O ULASKU U EU: Ne znam zašto nas ne puste, ko da tražimo da idemo na Mars!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Vučić, koji je predvodio delegaciju Srbije na prvoj sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, najavio je ranije da će sa Junkerom, a sutra i sa predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom razgovarati o evropskoj perspektivi naše zemlje, odnosno ponoviti svoj zahtev da se Srbiji jasno kaže okvir za pristupanje EU.

“Odavde pravo idem u Brisel. Imaću sutra sastanak i ručak sa Tuskom. To je prilika da o našim evropskim stvarima na još bolji način raspravljamo”, objasnio je Vučić na konferenciji za štampu nakon bilateralnog sastanka sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom.

Ukazao je da je preneo ranije ovaj zahtev i šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini i da nema razloga da se nekog plaši, pošto nije pitao nešto što je, kako kaže, nepristojno, neprirodno i neprijatno.

“Pitao sam običnu stvar koju žele da znaju građani Srbije. Ja znam i čuo sam već objašnjena da “zavisi od nas”. Neće biti da zavisi samo od nas. To što zavisi od nas mi ćemo da uradimo. Neki su u EU primani, a da sasvim sigurno nisu bili na višem nivou u ostvarenim sadržaju pravnog akta EU što je Srbija uradila”, rekao je Vučić.

On je podvukao da Srbija želi da zna da li ima jasnu budućnost u EU, te dodaje da ako kažu da imamo treba da nam prenesu i okvirni rok.

Advertisements

“Makar rekli da će biti u pet godina, ne mora u godinu tačno. Da znamo da je to u narednih pet ili deset, dvadeset godina, da se u skladu s tim ponašamo i vidimo kako da gradimo svoju budućnost”, naglasio je Vučić.

Istakao je da želimo da napravimo naše društvo što uspešnijim, našu ekonomiju što konkurentnijom i da to radimo svakako zbog naših građana.

Međutim, istakao je da zbog političkog odnosa želimo da znamo koji je politički odnos EU prema Srbiji.

“To je fer i ljudski zahtev, pa ne znam što se mnogo čude, kao da pitamo ‘kada ćete da nas vodite na Mars, da zabodemo našu zastavu’. To vi napredniji idite, mi ćemo nekog novog Nila Armstronga da gledamo na televiziji”, poručio je on.

Uveren je i da neće biti konkretnog odgovora.

“Mislim da je u redu da čuju, makar pronašli stotine onih u samoj Srbiji koji će odmah da mi zalepe neku vrste političkog šamara”, konstatovao je Vučić povodom kritike u medijima ukazujući da ni u Evropi mediji nisu bolji.

“Dovoljno da pogledam američke i britanske medije. O Evropi bolje da ne govorim kakvih sve ima. U svemu tome ti mediji se najgore odnose prema meni. To je valjda dokaz demokratičnosti u Srbiji, a ne problema” poručio je Vučić dodajući da se to koristi kao izgovor za Kosovo.

B92.NET

Advertisements

error: