VUČIĆ: Nisam neki vernik pa crkva ne može da mi naređuje!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Baku — Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao da ne misli da ključne političke odluke treba da donosi crkva.

 

Istakao je da se Crkvi ne osporava pravo da iznosi svoje mišljenje, ali da on ne mora da se sa svakom izjavom predstavnika Crkve saglasi.

 

“Mi smo sekularna država i veoma poštujem crkvu. Nisam veliki vernik, ali jesam vernik. Ne mislim da sam malo učinio i lično, i kao predsednik vlade i države… Teško da će se pronaći neko da je više napravio za srpsku crkvu“, poručio je on u izjavi novinarima u Bakuu.

Podsetimo, nakon Sabora SPC, na kom je usvojen zaključak o Kosovu, predstavnici SPC su bili ljutiti jer je njihov stav gurnut u zapećak, objavili su mediji. U javnosti su se pojavile i kritike stava Crkve o Kosovu, na šta je odgovorio mitropolit Amfilohije.

Advertisements

 

“Za Kosovo važi ono što piše u psalmima: ‘Snaga nije u broju, snaga je u Gospodu’. KiM je svetinja, to znaju svi koji imaju osećaj za istinsko ljudsko dostojanstvo”, preneo je list Danas reči mitropolita Amfilohija, sa okruglog stola na Bogoslovskom fakultetu.

 

“Ali, to ne razumeju ovi kojima je kosovski zavet poklonjenje smrti. To pokazuje koliko je ‘brozomora’ zavladala i da je vreme na površinu izbacilo ljude koji misle da su neke vođe, a ne znaju da je Carstvo Nebesko jedina realnost ovog sveta. Ali, to su shvatili Srbi na KiM i zato opstaju”, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

 

Mitropolit je naglasio da oni koji su napadali potpisnike Apela za odbranu KiM sad treba da se suoče sa Saborom i poglavarom SPC. Prema njegovim rečima, rečenicu patrijarha Irineja da “Sve što je na silu oteto može da se vrati, dok poklonjeno ne može nikada” treba da “shvate i naši punoglavci koji ne znaju šta je narod i istinski čovek, nego sve žrtvuju debelom crevu, prihvatajući evro-američku civilizaciju koja je gora od komunizma”.

 

IZVOR: Tanjug / B92

Advertisements

error: