VUČIĆ: Neću da idemo u rat sa NATO!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Grupa Albanaca upala je u utorak po podne u dvorište osnovne škole u Suvom Dolu kod Lipljana, oštetila ulazna vrata i pretila i zastrašivala srpsku decu koja su se tu zatekla.

 

– Sve se desilo oko 17.15. Nije bilo nastave, deca su bila u školskom dvorištu kada je grupa Albanaca ušla u dvorište. Tada su decu isterali napolje i pretili im na albanskom i engleskom jeziku, govorili ružne reči – izjavio je direktor škole Bratislav Đedović.

Od 1. maja na Kosovu i Metohiji zabeleženo je više od 20 napada na Srbe i njihovu imovinu, a ovaj u Suvom Dolu, treći je u kome su direktne žrtve deca srpske nacionalnosti.

 

Kao i u većini ranijih slučajeva i sada je reakcija međunarodne misije na Kosovu izostala.

Poslanici Srpske liste pokušali su da organizuju sastanak sa ambasadorima Kvinte u Prištini kako bi zatražili odlučnu reakciju povodom učestalih napada, ali ih zapadne diplomate nisu udostojile čak ni dolaskom.

 

Šta više, šefica Kancelarije EU na Kosovu i Metohiji Natalija Apostolova izjavila je da etnički incidenti prethodnih meseci počinju da izgledaju kao „milo za drago“. To je izazvalo revolt predstavnika Srpske liste koji su poručili da je „relativizacija zločina najbolji put njegovog ponavljanja“.

Advertisements

 

Ovakav ignorantski stav predstavnika Euleksa kada je reč o napadima na Srbe samo je potvrdio ranija uverenja da za misijom EU, kojoj mandat prestaje 14. juna, niko neće žaliti. Srbi pre svih, jer se Euleks neretko otvoreno stavljao na albansku stranu. Čak i kada su Albanci bili direktni izazivači nasilja pozivane su „obe strane na uzdržanost“.

 

Među stanovništvom u centralnoj Srbiji, nasilje nad kosovskim Srbima izaziva ogorčenje i revolt, pa se sve češće i u medijima postavlja pitanje zašto srpske vlasti ne pošalju 1.000 pripadnika svojih bezbednosnih snaga na Kosovo, na šta Beograd ima pravo po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN? Na ovu dilemu odgovorio je predsednik Srbije upozorenjem da bi to prizvalo rat sa najjačom vojnom silom na svetu.

 

– Ako pokušate da uđete sa svojom vojskom i svojom policijom na Kosovo, NATO će to da tretira kao neprijateljski akt. Takvu poruku sam dobio – rekao je Aleksandar Vučić, pozivajući se na svoje razgovore sa zapadnim sagovornicima.

 

Želi, kako kaže, da građanima objasni da te ljude ne interesuju pravo i Rezolucija 1244, već sila i faktičko stanje.

– Važi samo pravo sile i mi u skladu s tim moramo da se trudimo da sačuvamo mir i bezbednost i da svi gradimo bolji život i jaču ekonomiju – poručio je predsednik Srbije.

 

IZVOR: Tanjug / FOTO: Tanjug

Advertisements

error: