VUČIĆ: Možda me ubiju nijedan Aleksandar na vlasti nije preživeo!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Kralj Aleksandar i kraljica Draga su bačeni sa ovog balkona. Nijedan Aleksandar nije preživeo na vlasti – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru za britanski “Fajnenšal tajms” koji je započet na balkonu njegovog kabineta u Predsedništvu Srbije, upravo na mestu gde je kraljevski par 1903. godine pogubljen.

 

– Sa balkona sedišta predsednika u sumornom Novom dvoru u Beogradu, Aleksandar Vučić posmatra pod konac uređenu baštu. Sa ovog mestu, kaže šapatom, srpski kralj Aleksandar i kraljica Draga bačeni su kada je izvršen vojni puč. Kada se kralj uhvatio za ogradu, odsekli su mu prste, a telo njegove žene je osakaćeno. “Nijedan Aleksandar nije preživeo na vlasti”, kaže gospodin Vućić, s prizvukom melodramatike u glasu – piše “Fajnešal Tajms.

 

U tekstu, u kome se podseća na izazove učlanjenja u EU i statusa Kosova kao gorućih problema Srbije, ali i Vučićevu političku prošlost i promenu političke orjentacije konstatuje se da su upravo ove Vučićeve reči “ne baš suptilan podsetnik na ograničenja sa kojima se on sreće dok se zemlja kreće na putu ekonomskih reformi, političke stabilizacije i jednog dana potencijalnog članstva u EU.

Advertisements

 

“Fajnenšal Tajms” podseća i na ubistvo premijera Zorana Đinđića i zaključuje da je danas evropska budućnost Srbije, odnosno njena zapadna orjentacija daleko od sigurne – “trnovit je put Srbije koja je tradicionalno uvek bila između velikih evropskih sila, Rusije i Osmanlijskog carstva”.

 

List konstatuje i da se danas Vučić zalaže za članstvo u EU kao katalizator za promene i konačni dokaz da je Srbija konačno pobegla od noćne more godina pod Miloševićevim režimom, obeleženih fanatičnim nacionalizmom, NATO bombardovanjem Jugoslavije, hiperinflacijom i gospodarima rata.

 

– Još jedan rat bi zemlju upropastio i zauvek uništio budućnost srpskog naroda – kaže Vučić.

 

“Opsednut sam Kosovom”

Međutim, da bi se Srbija kvalifikovala za članstvo u EU, podseća list, Vučić mora prvo da reši status Kosova, čijoj se nezavisnosti većina Srba protivi jer i dalje Kosovo vidi kao kolevku nacije i Srpske pravoslavne crkve.

 

– Opsednut sam Kosovom. Bez rešavanja tog problema, sve što sam postigao do sada neće biti održivo. Prva kriza će nas ubiti – rekao je Vučić.

 

BLIC / TANJUG

Advertisements

error: