VUČIĆ: Ako ne rešimo Kosovo nema ni EU, ni para!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Parizu da ga ne čudi proslava uspeha fudbalske reprezentacije u Hrvatskoj pevanjem ustaških pesama.

 

On je istakao i da je njegov posao da sa Zagrebom ima dobre i sve bolje odnose.

U obraćanju srpskim novinarima posle sastanka s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, Vučić je rekao da ima pravo da ne navija za Hrvatsku i dodao da neće da “izgovori nijednu ružnu reč” jer su Srbiji “potrebni dobri i bolji odnosi u budućnosti”.

 

“Ja sam reagovao posle prve utakmice. U svakom trenutku sam pokazivao poštovanje prema Hrvatima, govorio da igraju odličan fudbal. Rekao sam samo, kao što svako ima pravo da navija za njih, imam pravo da ne navijam za njih. Jesam li nekoga uvredio? Ne”, naveo je srpski predsednik.

 

Naveo je da su 1992. godine spaljene sve kuće njegovih stričeva, braće od stričeva, tetke, njegovog oca, kao i kuća koju su njegov otac, brat i on zidali.

“Sve su spalili. Ja treba da kažem ‘divno, sad moram da navijam’. Pa ne moram. Moje je da vodimo dobru politiku s Hrvatima, da imamo dobre i sve bolje odnose. Imaćemo sve bolje odnose, moje je da brinem o hrvatskoj manjini u Srbiji, da brinem o srpskom življu, da nešto, ako mogu, učinim da se oni osećaju slobodnije i sigurnije u Hrvatskoj, iako je to teško”, kazao je Vučić.

Advertisements

 

On je kazao da je za Srbiju 1941. godina bila teška i naveo delove pesme hrvatskog muzičara Marka Perkovića Tompsona u kojoj se 1945. godina prikazuje kao loša za hrvatski narod.

 

“I sledeći put će da budu iste te pesme. Kako ide ona (Tompsonova) pesma Geni kameni, ‘nije dobra ‘45, raselili nas diljem sveta’. Za nekog je dobra ‘41, a za nas je bila teška, ružna i očajna. Za nas je ‘45. godina konačnog oslobođenja od nemačkog nacizma, hrvatskog fašizma, italijanskog, bugarskog, mađarskog”, dodao je predsednik Srbije.

 

Upitan da prokomentariše izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da će u slučaju podele teritorije doći do novog rata, Vučić je rekao da on ne želi da govori o ratu i da će Srbija biti sačuvana od sukoba.

 

“Ne volim kada lideri drugih naroda govore o ratu, mi rat ne želimo i daćemo sve od sebe da naš narod i našu zemlju sačuvamo od bilo kakvih sukoba”, kazao je Vučić.

On je dodao da je danas video da “još neko nešto poručuje” o ratu, ali da je njegova poruka da će biti sačuvan mir.

 

B92

Advertisements

error: