VRATILE SE 90-TE! Propaganda medija ista kao za vreme ratova

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

 

Protest protiv nasilja, koji je predvodila opozicija 8. decembra, i dalje je u žiži javnosti, ali zbog medijskog izveštavanja o tom skupu. Sagovornici N1 su saglasni da je većina medija izvestila o protestu kao u devedesetim godinama. Upozoravaju i da je reakcija predsednika države Aleksandra Vučića na protest zabrinjavajuća.

 

U prvom zajedničkom mitingu opozicije 13. juna 1990. godine građani i građanke Beograda tražili su višestranačke izbore i slobodne medije. A 28 godina kasnije, 8. decembra 2018. “meta” protesta Beograđana predvođenih opozicijom bilo je nasilje. Ovako su o ta dva protesta izvestile provladine televizije.

 

“Miting je prošao, a od njegove veličine i odziva naroda ostale su samo velike reči”, navela je tada spikerka Dušanka Kalanj.

“Trenutno je završen, nalazimo se na platou ovde ispred Filozofskog fakulteta, jako mali broj ljudi je okupljen”, rekla je u subotu Barbara Životić, reporterka Studija B.

“Udružena opozicija jasno je pokazala da bi žrtvovala i istinsku demokratiju i ustavno jedinstvo Srbije, pa čak i njen teritorijalni integritet. U svom slepilu i želji da dođe na vlast žrtvovala bi i Kosovo”, pročitala je te 1990. godine Kalanj.

 

“Pogotovo u ovoj situaciji, kada u našoj državi treba biti mirna situacija i stabilna zbog čitavog dešavanja na Kosovu i Metohiji”, rekla je Barbara Životić izveštavajući ovog vikenda.

Advertisements

Recept vlasti za zloupotrebu medija 90-ih godina prošlog veka i sada je isti. Zaključak je to potpisnika dokumentarnog serijala “Slike i reči mržnje” koji analizira upravo izveštavanje poslednje decenije 20. veka.

“E, to je Milošević patentirao – da se oslonim na televiziju kao na četvrti stub držanja vlasti. Ovaj, naravno – koji je izašao iz Miloševićevog i Šešeljevog šinjela – samo to usavršava”, kaže Lazar Lalić, autor serijala “Slike i reči mržnje”.

 

Pa se tako više na RTS-u ne mogu čuti komentari voditelja, ali ni videti detaljniji izveštaj o protestu. U centralnoj informativnoj emisiji javnog medijskog servisa o poslednjem skupu je bilo reči jedan minut – u 23. minutu Dnevnika. Neke metode unižavanja protesta su pak ostale iste u 21. veku – one koje umanjuju broj izašlih na ulice.

 

“Ovde imate negde između 1.500 i 1.600. Nije važno. E, pošto ne smeju da kažu broj, oni će reći – ispunjen je plato ispred Filozofskog fakulteta. To vam je kao neko od pevača ko nije baš neka zvezda pa ne može baš da napuni stadion, ne može da napuni neki veći broj mesta, onda uzmu naprave u nekoj diskoteci od 50 kvadrata i kažu – prepuna diskoteka”, izjavio je Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, 8. decembra.

 

N1 SRBIJA

 

Advertisements

error: