VRAĆAMO SE NA VELIKA VRATA! Srbija proizvela domaću balističku raketu „Šumadija“

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Na ovogodišnjoj izložbi naoružanja i vojne opreme koja se od 19. do 23. februara održava u Abu Dabiju, Srbija ima značajno prisustvo. Predstavljena je neuobičajeno velikim štandom kompanije Jugoimport SDPR na kome su izloženi najnoviji proizvodi i projekti naše odbrambene industrije a mnogi od njih se prvi put javno prikazuju.

 

Jedna od većih novosti, moglo bi se reći iznenađenja, je premijera rakete klase zemlja-zemlja nazvana “Šumadija“ koju razvija „EdePro“ čiji je veran model u razmeri 1:1 prikazan na sajmu. O ovoj raketi govorio je suvlasnik kompanije Milivoje Popović koji nam je pojasnio i detalje vezane za nove motore raketa artiljerijskih sistema kalibra 122 mm.

– “Šumadija“ je vođena raketa dometa preko 280 km, njena startna masa iznosi 1600 kg od toga goriva skoro 900 kg dok je masa bojeve glave 200 kg. Na prednjem delu rakete se nalaze upravljivi kanari dok se na zadnjem nalaze slobodnorotirajuća polučena krila za stabilizaciju valjanja. Sistem ima inercijalno vođenje – pojasnio je Popović.

Advertisements

Raketa će imati svoj lansirni kontejner koji je napravljen od kombinacije kompozitnih materijala i čelika, a plan je da se sistem smesti na vozilo sa 4 do 6 kontejnera.
„EdePro“ je prikazao i rakete za višecevne lansere u kalibru 122 mm. Reč je o raketama G2000 i G2000/52 sa novim motorima koji su takođe razvijeni u ovoj kompaniji.

 

– Prva raketa je G2000 gde je originalnoj raketi samo zamenjen motor dok su bojeva glava i upaljač ostali isti. U odnosu na ruski model koji je imao domet 20 km, ugradnjom novog motora domet je povećan na 40 km. Sledeći korak u razvoju je G2000/52 sa olakšanom komorom i promenjenom bojevom glavom a domet je dodatno povećan na 52 km. Obe rakete su kompatibilne i mogu se lansirati iz istog sistema poput npr. ruskog BM-21 “Grad“ i slovačkog RM-70 – objasnio je Popović.

On je rekao da je navedenim poboljšanjima ostvaren maksimalni mogući efikasni domet za rakete kalibra 122 mm. Otkrio je i da je na zadnjem ispitivanju koje je obavljeno za stranog kupca, raketa G2000 na svom krajnjem dometu imala koeficijent greške od 0,387 tj. da je oko polovine lansiranih raketa palo u krugu od 150 metara od cilja. „EdePro“ kupcima u slučaju G2000 nudi samo raketne motore a što se tiče G2000/52 i potpuno nove rakete.

 

Izvor: tangosix

Advertisements

error: