VOZAČI, SPREMITE SE: Uskoro stiže novi namet na gorivo

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Kada bude usvojen novi zakon o naknadama na naftne derivate, plaćaće se i taksa za unapređenje energetske efikasnosti po 15 para po litru.

 

Taman kad su cene goriva u Srbiji krenule silaznom putanjom, država na ovaj energent uvodi novi namet u vidu naknade za unapređenje energetske efikasnosti.

 

Prema Predlogu zakona o naknadama, koji je ušao u skupštinsku proceduru, naknada za energetsku efikasnost plaćaće se 15 para po litru benzina i dizela, odnosno po kilogramu tečnog gasa.

– Nikad ne znate u kojoj meri će nove naknade biti prenete na krajnjeg kupca, ali će troškovi uvoznika i proizvođača naftnih derivata biti uvećani za iznos od 15 para po litru. Sve takse na gorivo koje je propisala država na kraju svakako plaćaju krajnji kupci. Srbija ima najveće dažbine na dizel-gorivo u odnosu na sve zemlje s kojima se graniči, dok je cena benzina na nivou regionalnog proseka. Što se tiče naknada za tečni naftni gas, tu smo evropski lideri jer imamo najveće takse u Evropi – kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Advertisements

 

ČINJENICE

Šta ćemo plaćati državi po litru benzina:
– akcizu
– PDV
– naknadu za obavezne rezerve
– takse za markiranje i monitoring goriva
– taksu za unapređenje energetske efikasnosti

Brojke
54% cene litra dizela čine državni nameti
53% cene litra benzina su državna potraživanja

 

DNEVNI ŽURNAL 

Advertisements

error: