VOZAČI GSP DAJU MASOVNO OTKAZE! Neće da rade za 45,000 dinara!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Beograd — Gradska saobraćajna preduzeća su u potrazi za radnicima zbog odlaska velikog broja zaposlenih. Za proteklih osam meseci samo GSP je napustilo oko 150 šofera.

 

Beograd nema dovoljno vozača autobusa! Gradsko saobraćajno preduzeće “Beograd” i konzorcijum privatnih prevoznika, koji svakodnevno prevoze 1,7 miliona putnika u prestonici, poslednjih godinu dana nemaju dovoljno vozača, pišu Večernje novosti.

Ništa bolja situacija nije ni u SP “Lasta”. Zbog skoro četiri puta veće zarade, volan autobusa mnogi menjaju za volan kamiona, i to u zemljama EU.

 

Rad na gradskim i prigradskim linijama, za platu koja se kreće od 300 do 400 evra, beogradski šoferi sve češće izbegavaju. Osim niske zarade, na odluku da daju otkaz utiču i loši uslovi rada. Prema zvaničnim podacima GSP, juna ove godine ovom preduzeću nedostajalo je 147 vozača autobusa. Navodi se i da je do jula otišlo 176 radnika GSP, a da je na određeno vreme primljeno 245 vozača.

 

“Za proteklih osam meseci iz GSP otišlo je oko 150 vozača”, priča Nikola Antić iz Saveza ozbiljnih sindikalaca GSP.

Advertisements

“Konkurs za nove vozače autobusa već tri godine je stalno otvoren. Mesečno se zapošljava po deset novih šofera, ali ih ode po 20, 30. Loši su uslovi rada, a plate ne prelaze 45.000. Najteže je kad su godišnji odmori i bolovanja, jer tada ni slobodne dane nemaju zbog manjka ljudi. Zato i ne čudi što odlaze da voze kamione za 1.200 do 2.500 evra mesečno”, objašnjava on.

 

Naši vozači odlaze u Slovačku, Austriju, Nemačku. Oni bolji, koji su nekada i vozili ture u međunarodnom saobraćaju, najbrže nalaze posao. Oni mlađi, zanat peku na gradskim ulicama, a posle nekoliko godina, kada stasaju kao vozači, odlaze.

 

Da naši ljudi u vožnji gradskim ulicama kao mladi ispeku zanat, pa onda posle nekoliko godina odu da voze kamione po inostranstvu, ne krije ni Drago Tošić, iz konzorcijuma privatnih prevoznika.

“Već godinu dana nam nedostaju vozači”, kaže Tošić.

IZVOR: B92 – FOTO: Srbin.info

Advertisements

error: