VOJIN ĆETKOVIĆ: Nikad neću biti kao Laušević i Božović

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Iskren Ranije se više ulagalo u glumce, a mi smo prepušteni sami sebi. Nama su se tek otvorila vrata kad oni više nisu hteli, kada su rešili da bojkotuju dalju propast filmske i pozorišne umetnosti
Glasovima publike Vojin Ćetković je proglašen za najboljeg glumca druge večeri Filmskih susreta, pa je uz Nebojšu Glogovca ušao u konkurenciju za najboljeg glumca festivala.

Priznanje mu je pripalo za ostvarenu rolu pesnika Laze Kostića u filmu „Santa Marija dela Salute“ reditelja Zdravka Šotre. Komentarišući ovu ulogu, ali i svoje prethodne, popularni glumac kaže da pažljivo bira šta će igrati.

Mogu da biram

– S obzirom na to da osećam odgovornost prema svojoj porodici, ali i publici, zaista vodim računa prilikom izbora uloga. Imao sam mnogo sreće, možda sve nije bila samo sreća, što sam mogao da odbijem mnoge uloge koje su po mojoj oceni bile „problematične“. Bogu hvala, zbog određenog broja uloga iza sebe, sada mogu da biram. Kada odlučujem, veoma mi je važna ekipa s kojom ću raditi jer to su ljudi sa kojima delite značajan deo svog života, ali mi je bitan i režiser, kakav je komad – kaže Ćetković i dodaje:

Advertisements

– Međutim, veoma je bitno za glumca da na svom žiro računu ima određeni broj novčanica. Nisam se nikada u životu žalio ni kada sam imao ni kada nisam, ali je veoma važno da glumac ne odaje utisak socijalnog slučaja, naročito kada pregovara s producentom. Kada on zna da glumac nema izbora, drugačije priča s njim, a ja se uvek trudim da producent ne zna stanje na mom računu ili da misli da imam mnogo novca.

Vojin veoma drži do svog samopoštovanja, iako je, kako ističe, vreme danas surovo.

– Ako ne poštuješ sebe, neće te ni producent poštovati. Ja sam nekako uspevao da se izborim s tim ekonomskim momentom, ne daj opet da se desi drugačije, a desiće se sigurno… Kada sam igrao u „Zoni Zamfirovoj“, posle njene tolike gledanosti, pet godina nisam radio, dakle to se dešava, ali glumac mora da bude jak, da se vrati i ponudi nešto novo. Život ostavlja tragove na našim očima, licima, ponašanju… Nekako ti daje novu dimenziju, pa samim tim i novu ulogu.

Komentarišući aktuelni trenutak, popularni glumac kaže da je svestan da je uloga glumaca apsolutno devalvirana.
– Kada sam ja startovao, i filmovi i serije su bili kvalitetniji. Vidim ovde fotografije Petra Božovića, Žarka Lauševića, Sonje Savić, Lazara Ristovskog… Daleko smo mi od njih, kao što su i ove generacije iza moje daleko iza nas. Ranije se više ulagalo u glumce, a mi smo prepušteni sami sebi. Ja sam počeo da igram kada oni više nisu hteli, kada su rešili da bojkotuju uništavanje filmske i pozorišne umetnosti, pa se otvorio prostor za nas.

KURIR

Advertisements

error: