VLAST IZ PAKLA – Ukinute naknade deci sa invaliditetom!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

 

Izmene Zakona o finansijskoj podršci stavile su u nepovoljan položaj nekoliko hiljada roditelja dece s invaliditetom u Srbiji.

 

Do izmene Zakona, roditelji dece s invaliditetom imali su pravo na naknadu za bolovanje do pete godine deteta, kao i naknadu za negu deteta s teškoćama u razvoju.

Iako su u pitanju različite vrste naknada i uprkos činjenici da je reč o relativno malom broju porodica koje, uglavnom, ionako imaju mala primanja, postavlja se pitanje da li je ovo najbolji put uštede za državu. Ustavnom sudu je još u septembru podneta inicijativa za ocenu ustavnosti ovakvog zakonskog rešenja, a od septembra se održavaju i protesti širom Srbije, ali je rezultat za sada to da je država formirala Radnu grupu.

 

Roditelji dece s invaliditetom od usvajanja izmena Zakona u julu nemaju više pravo na naknadu za odsustvo s posla zajedno s naknadom za tuđu negu i pomoć, iako je reč o različitoj vrsti prava – jedno je pravo roditelja, a drugo pravo deteta. Dok od Radne grupe i Ministarstva za rad nema odgovora na pitanje novinara Insajdera da li će sporni Član 12 Zakona biti promenjen, a iz Ustavnog suda poručuju samo da je „postupak u toku“, pojedini roditelji pogođeni ovim zakonskim izmenama nemaju vremena za čekanje.

Advertisements

 

Ljiljana Dragojlović, samohrana majka devojčice koja boluje od spinalne mišićne atrofije najtežeg tipa, samo je jedna od nekoliko hiljada roditelja koji su se nakon stupanja na snagu izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom sredinom godine našli u nepovoljnom položaju.

 

Ona će od januara morati da se odrekne svoje plate, a kaže da je takvu odluku donela jer je iznos naknade za tuđu negu i pomoć, koju je do sada od države dobijala, za 2.000 dinara veći.

„Plata mi iznosi 26.000 dinara, a tuđa nega za 100 odsto invaliditeta iznosi 28.000 dinara, pa je logično da sam izabrala ovo drugo“, kaže Ljiljana Dragojlović u razgovoru za Insajder.

 

Ona navodi da joj je tako oduzeta pomoć koja čini skoro 50 odsto njenih mesečnih primanja.

 

INSAJDER.NET / FOTO: BETA

 

Advertisements

error: