VLADIKA JOVAN sam sebe stavio na zlatne kovanice, tablica na džipu sa njegovim imenom!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Vladika šumadijski Jovan nadmašio je ostale episkope i uradio ono što niko nije – iskovao je svoj lik na zlatniku, a samoljublje se nije tu završilo, pa je njegov lik i na kesi?!

 

Isus Hristos, Sveti Sava, Sveti Nikola, Beli anđeo… i vladika šumadijski Jovan. Ovako bi najjednostavnije i bez komentara mogao da se opiše čin episkopa šumadijskog. Kroz istoriju je bilo vladara koji su kovali svoj lik na zlatnicima, ali bi oni češće bili na poleđini, a primera radi Hristos na naličju.

Međutim, kod vladike šumadijskog je obrnuto – on je naličje, a manastir Studenica poleđina. Iako se ova svetinja ne nalazi u Eparhiji šumadijskoj kojom upravlja Jovan, završila je na zlatniku sa vladikom jer je on osamdesetih godina prošlog veka bio iguman studenički. Tako je vladika ovaj svoj životni period pretočio u zlato.

Advertisements

Na kesi je, međutim, samo episkop – iz profila sa svojeručnim potpisom. Nije neobično da vladike naruče štampanje kesa, ali to je do sada isključivo bilo sa imenom eparhije i koriste se oko velikih crkvenih praznika za pakovanje darova. Vladika šumadijski je sebe stavio na kesu, kvalitetnu, papirnu i to crvene boje. Inače, crvena boja u Crkvi označava nevino prolivenu Isusovu krv na Golgoti. Međutim, vladika Jovan nikako se ne bi mogao podvesti pod stradalnika ili bilo čiju žrtvu.

Pored kuće koju je koristio njegov prethodnik episkop Sava, on je i sagradio dvor ne baš u pozlati poput bivšeg vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija (Kačavende), ali svakako među najluksuznije opremljenim. Do sada je jedini vladika sa svojim inicijalima na registarskim tablicama bio mladi episkop svenemački Sergije, međutim, u red je stala i stara garda. Na svom luksuznom „frimontu“ vladika Jovan slučajno ili smišljeno ima svoje inicijale – VJ. Nije poput Sergija stavio i svoje godište uz inicijale, kod Jovana stoji čista stotka – 100 VJ.

IZVOR: BLIC

Advertisements

error: