Više “nije politički korektan”: Simpsonovi “ubijaju” Apua

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Posle višemesečne svađe i brojnih kontroverzi oko rasnog tretmana jednog od omiljenih likova iz kultnog crtaća “Simpsonovi” Apua Nahasapimapetilona, jedan od producenata te animirane serije je otkrio da se on više neće pojavljivati u seriji.

 

“Iz više izvora je potvrđeno da će lik Apua biti izbačen iz serije. Oko toga se neće praviti velika ‘frka’, ali će on jednostavno biti izbačen kako bi se izbegle kontroverze”, izjavio je producent Adi Šankar za sajt Indi Vajer.

Globalno popularna animirna serija našla se na udaru brojnih kritika zbog lika vlasnika prodavnice “Kvik-I-Mart” Indijca Apua, koji se inače u Simpsonovima redovno pojavljuje još od davne 1990. godine, odnosno godinu dana pošto je serija uopšte i počela da se emituje.

Advertisements

 

Kritike na njegov račun dospele su u javnost krajem 2017. godine, neposredno posle izlaska dokumentarnog filma “The Problem With Apu”.

Naime, autor dokumentarca Hari Kondabolu tvrdi da je indijski naglasak kojim Apu govori zasnovan na uvredljivim stereotipima.

“Sve u vezi sa likom Apua je kao konceptualna šala, a šala je ustvari to što je Apu Indijac”, rekao je Kondabolu za Njujork Tajms.

 

B92 / YOUTUBE

Advertisements

error: