VELIKI PROTESTI U BEOGRADU! Protiv uništavanja reka

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Problem meštana sela na Staroj planini i Rakite u babušničkoj opštini preseliće se, makar na jedan dan, u glavni grad Srbije. Nakon nekoliko više manjih protesta i centralnog u Pirotu koji je okupio najveći broj aktivista, ljubitelja prirode i reka iz Inicijative Odbranimo reke Stare planine održaće konferenciju za medije u četvrtak u Beogradu na kojoj će se najaviti veliki protest u prestonici, a govoriće se i aktuelnim dešavanjima sa izgradnjom mini-hidroelektrana na jugoistoku Srbije.

 

Na konferenciji, koja će se održati u „Kući ljudskih prava i demokratije“ u četvrtak od 12 sati, biće reči o pogubnim posledicama gradnje MHE, trenutnim dešavanjima u Rakiti i daljim aktivnostima ORSP, a centralna tema biće najava protesta u Beogradu koji će se održati, kako kažu iz Inicijative, najverovatnije posle Nove godine.

 

Aleksandar Jovanović Ćuta kaže da su u toku pripreme za protest.

Advertisements

Priključiće se aktivisti iz Crne Trave, Vlasotinca, sa reke Mlave, a poziv je upućen svim borcima u Srbiji koji hoće da se priključe sveopštoj borbi za očuvanje svojih reka. Ideja je da se organiže zajednički front na svim mestima gde su napadnute reke. O detaljima ćemo upoznati sve na konferenciji – kaže Jovanović (na slici ispod).

Pored Jovanovića, o sudbini planinskih reka govoriće i Aleksandar Panić, Desimir Stojanov i Goran Tokić. Nakon konferencije, ORSP će nastaviti svoje aktivnosti u Rakiti, gde je trenutno epicentar borbe za očuvanje planinskih reka, a o čemu nisu hteli da raspravljaju odbornici na sednici lokalne Skupštine u Babušnici.

 

U subotu ćemo se opet skupiti u većem broju da pružimo podršku meštanima sela, organizovaćemo akciju čišćenja reke, dok će se u sali održati projekcija filma Tamna senka zelene energije, a biće održan i koncert ambijentalne muzike – dodaje Jovanović.

 

Južne Vesti / FOTO: Beta

 

 

Advertisements

error: