VELIKA PLJAČKA: Uništili SVE ledolomce i napravili Srbiji štetu od 8,5 milijardi!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Političari koji su vodili privredu, agrar i saobraćaj u poslednjih 15 godina prvo su prodali srpske ledolomce tajkunima, a onda gledali kako ih oni uništavaju.ž

Ministri privrede, poljoprivrede i saobraćaja, ali i direktori Direkcije za vode od 2004. do danas krivi su što je Srbija u zimu 2012. i sada zbog zaleđenih reka izgubila najmanje 8,5 milijardi dinara, ili 70 miliona evra, jer su dozvolili da tajkuni kroz privatizaciju unište tri domaća ledolomca!

S obzirom da jedan polovan ledolomac košta oko milion evra, naša zemlja mogla je do sada da nabavi skoro 70 ovih brodova!

Stao izvoz

Blokada Dunava onemogućila je izvoz žitarica i za januar napravila štetu od 67 miliona evra, ali i ugrozila snabdevanje gorivom, a šteta koju je led napravio splavovima procenjena je na više stotina hiljada evra. Vlada Srbije uverava da će obavezno nabaviti brod za lomljenje leda, a za one koji se ne sećaju, Srbija je i 2012. bila u istoj situaciji, kao danas i iznajmljivala mađarske ledolomce za 30.000 evra dnevno!

Možda je najveći paradoks što su domaći ledolomci napravljeni 1968. u istom brodogradilištu kao i mađarski, koje ovih dana iznajmljujemo. Stručnjaci kažu da su domaći brodovi mogli da prežive samo da su održavani, a mogu se i sada remontovati i opet koristiti.

Advertisements

Prva greška je napravljena 2004. godine, kad je privatizovana firma „Heroj Pinki“, koja je imala tri ledolomca: „Petrovaradin“, „Vučevo“ i „Čakor“, jer je mogla da ih zadrži država. Prvi kupac je bio kontroverzni biznismen Milomir Joksimović, zvani Miša Omega, zatim ih je nakratko preuzeo drugi gazda, da bi ih 2011. pazario Dušan Borovica, optužen zbog 2,8 milijarde dinara kredita koje je dobio od državne Razvojne banke Vojvodine. Godinu-dve posle dolaska Borovice firma je propala, kaže Novica Cvetković, predsednik sindikata firme „Dunav grupa“, koja je preuzela „Heroj Pinki“.

– Zbog toga su sada ledolomci neupotrebljivi, „Vučevo“ i „Čakor“ su u Novom Sadu, a „Petrovaradin“ u Zemunu. Pet godina nam nisu plaćeni doprinosi za zdravstveno i penziono, a 300 radnika plate ne dobija više od tri i po godine. Sva imovina je pod hipotekom radnika i banaka, pa sledi prinudna prodaja – ističe Cvetković.

 

Strateški interes

Miroslav Antonijević, koji je bio kapetan ledolomca „Petrovaradin“, kaže za Kurir da je država trebalo da sačuva ledolomce od privatizacije.
– A onda Borovici gledaju kroz prste jer svaki objekat na vodi po zakonu mora da ima čoveka ili posadu, u suprotnom mora da se iseče u staro gvožđe – navodi on.

Jedini ledolomac koji Srbija trenutno ima je „Greben“, a preživeo je jer ga je kupila „Elektroprivreda Srbije“. Ipak, upućeni kažu da ni ovaj brod nije u najboljem stanju i da sam ne bi mogao da očisti Dunav od leda.

 

KURIR

Advertisements

error: