VATIKAN U ŠOKU! Patrijarh Irinej ZABRANIO dolazak Pape u Srbiju

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Sedimo na svojoj stolici i želimo mir sa svima, rekao je u božićnom intervjuu TV Hram poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarh Irinej, u kojem navodi i da je poznat stav Crkve o Kosovu i Metohiji, ali i da još nije vreme da poglavar Rimokatoličke crkve poseti Srbiju.

 

I vrh i narod i Crkva želi mir sa svima, mi sedimo na svojoj stolici i sa te stolice znamo ko su nam prijatelji, ali se trudimo i sa drugima, naglasio je patrijarh Irinej, govoreći o Srbiji između Istoka i Zapada.

Dosta su nas bombardovali, dosta smo ratovali sa njima, poručio je patrijarh Irinej u intervjuu koji će večeras biti u celini emitovan.

 

Odgovarajući na pitanje o položaju SPC u regionu, on je ukazao da ima dosta problema, ali da nisu nerešivi.

Danas se dešava mnogo nemilih događaja, ocenio je patrijarh Irinej, ali „Crkva u Hrvatskoj ćuti“.

Povodom prilika u Makedoniji, patrijarh Irinej je rekao da predstavlja „nezrelost“ to što je kanonski nepriznata Makedonska pravoslavna crkva učinila, „tražeći da im majka Crkva“ bude Bugarska pravoslavna crkva.

Advertisements

 

Patrijarh Irinej smatra da nije još vreme da poglavar Rimokatoličke crkve poseti Srbiju.

Baš zbog tih odnosa istorijskih, koji su još sveži i bliski, smatramo da još tome nije prilika, objasnio je patrijarh Irinej.

 

Komentarišući unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, on je podsetio da se „Crkva se već izjasnila“.

Mi ne možemo da zamislimo Srbiju bez Kosova i Metohije, istakao je patrijarh Irinej i najavio da će i u Božićnoj poslanici govoriti o značaju Kosova i Metohiji.

Na pitanje o problemima savremenog društva, poglavar SPC kaže da ne vidi smisao rijaliti programa i čudi se što je tako nešto dozvoljeno.

 

Porodica je u vrlo, vrlo, velikoj krizi, ne samo porodica, razbijeno je i društvo. Takvo društvo, na žalost, nema budućnost, upozorio je patrijarh Irinej.

 

mediji

Advertisements

error: