VANREDNA KONFERENCIJA: Srbija ne odustaje od izručenja Haradinaja, 30 novih svedoka!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

 

BEOGRAD – Ministarka pravde Nela Kuburović i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić održali su u podne konferenciju posle sednice Vlade Srbije na kojoj su govorili o slučaju Ramuša Haradinaj i njegovom puštanju iz francuskog pritvora.

Ministarka Nela Kuburović prva se obratila javnosti rekavši da je Vlada Srbije po hapšenju Haradinaja reagovala u najbržem roku od samo 5 dana kao i da je Francuska bila dužna da postupi po zahtevu Srbije o izručenju i bez Interpolove poternice.

– Srbija ne odustaje od zahteva za izručenje Ramuša Haradinaja. Nadamo se da će francuski organi postupiti profesionalno – rekla je Kuburovićeva i naglasila da u proširenoj istrazi ima 30 novih svedoka.

Naime, Tužilaštvo za ratne zločine proširilo je istagu protiv bivšeg komadanta OVK Ramuša Haradinaja u kojoj ima oko 30 svedoka i drugih dokaza, rekla je ministarka Kuburović napominjući da iako Haradinaj odluku o zahtevu za izručenje čeka na slobodi, Srbija neće odustati od svog zahteva .”Neki od svedoka dali su pisanu izjavu, a ima onih koji imaju status zaštićenih svedoka tako da ne mogu da otkrivam njihova imena”, rekla je Kuburovićeva na konferenciji za novinare u Vladi Srbije

Kuburovićeva je razjasnila i da je Haradinaj pušten bez kaucije iz francuskog pritvora, kao i da argument francuskog suda da nema ponovnog suđenja za ista dela posle jednom donete pravosnažne presude (ne bis in idem) jednostavno ne stoji jer ga Srbija traži za zločine počinjene u drugom periodu od onog za koji ga je Hag oslobodio.

Advertisements

– Nadamo se da će francuski organi postupiti profesinalno i poštovati Evropsku konvenciju o ekstradiciji koju su sami potpisali, a koja ih obavezuje na postupanje bez obzira da li su u pitanju ratni zločini, genocid ili zločini protiv čovečnosti, navela je Kuburović. U konkretnom slučaju, kako je navela, radi se o zločinima nad civilnim stanovništvom pre svega Srbima, Romima i Albancima koji nisu pristali da sarađuju sa OVK tokom 1999. godine.

Ona je istakla da se postupak u Hagu vodio za dela od marta do septembra 1998, dok ga sprski pravosudni organi traže za dela mahom počinjena u junu 1999. godine.”Rešenje o sprovođenju isptrage iz 2004. godine i naredba o proširenju koja od pre desetak upravo se odnose na taj vremenski period. Dakle nema govora o istim delima, jer nije isti vremenski okvir, nisu isti oštećeni”, naglasila je ministarka pravde.

Marko Đurić: Srbija ne prihvata pravdu koja podrazumeva nekažnjeni lov i ubijanje nedužnih civila

Posle ministarke, javnosti se obratio šef Kancelarije za KiM Marko Đurić koji je ukazao na zverske zločine koje je činio lično Ramuš Haradinaj koji je mučio logoraše, silovao maloletnu devojku, a odgovoran je i za smrt dvonedeljne bebe u kolevci kojoj je lično pucao u glavu, a potom ju je i odsekao.

 

  • KURIR

Advertisements

error: