UZNEMIRUJUĆE OTKRIĆE: Truju nas pokvarenim mesom! Rusi ga vratili kao škart u Srbiju!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Za dve godine u našu zemlju vraćeno više stotina tona goveđeg, svinjskog i pilećeg mesa, kao i suhomesnatih i mlečnih proizvoda. Umesto da ta roba bude uništena, puštena je na domaće tržište.

 

Građani Srbije jedu pokvareno meso, suhomesnate i mlečne proizvode, otkriva Kurir! Reč je o proizvodima koji su, zbog lošeg kvaliteta, vraćeni iz Rusije i umesto da odmah budu uništeni, najverovatnije su pušteni u prodaju na srpsko tržište jer nema nikakvog dokaza o uništenju! Ovim je direktno ugroženo zdravlje građana, ali nadležno Ministarstvo poljoprivrede, na čijem je čelu Branislav Nedimović, nedeljama ćuti!

 

 

– Srbiji se u poslednje dve godine iz izvoza vraćaju ne tako male količine proizvoda. Najviše se vraća iz Rusije, a glavni razlog je higijenska neispravnost. Prošle godine je vraćeno 396.096 kilograma raznih proizvoda, a toliko će sigurno biti i ove godine, jer je samo do septembra u Srbiju već vraćeno 344.784 kilograma. Tu se nalazi goveđe, pileće i svinjsko meso, iznutrice, razni suhomesnati proizvodi, ali i mleko i mlečni proizvodi. Takođe, dešava se da i stočna hrana bude lošeg kvaliteta, pa nam tako i nju vraćaju – navodi izvor Kurira iz Ministarstva poljoprivrede.

Advertisements

 

Moralo da se uništi

On objašnjava da bi takva roba morala da bude uništena odmah po povratku, ali ističe da, umesto toga proizvođači, među kojima ima i velikih domaćih firmi, proizvode plasiraju na ovdašnje tržište i tako oni stižu do velikog broja građana, koji nisu ni svesni o kakvim delikatesima je reč.

 

– Dakle, iako bi po zakonu ta roba morala da se uništi, ona na kraju završava na trpezama građana Srbije. To je više nego opasno, jer posledice mogu biti katastrofalne. Takva hrana može biti čak i uzročnik raka, tako da, u neku ruku, ne treba da čudi što su onkološka odeljenja u bolnicama sve punija – upozorava naš sagovornik i dodaje da bi ovim povodom morala da se oglasi Uprava za veterinu, koja bi, po pravilu, trebalo da ima rešenja i dokaze o uništenju vraćene robe iz izvoza, a ukoliko takvih dokumenata nema, morala bi da zna šta se s pokvarenom robom dogodilo.

IZVOR: KURIR

Advertisements

error: