UZEO I DAO NAŠIH 600,000 EVRA! Vučić kupio kuću Bana Jelačića za Kolindu

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

OTKUP rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, za potrebe Hrvatskog nacionalnog veća (HNV), jedan je od dobrih primera kako se Srbija odnosi prema nacionalnim zajednicama u našoj zemlji, izjavio je danas Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik SNS.

 

Veći deo prostora te zgrade je otkupljen od dosadašnjih vlasnika, rekao je Vučević u razgovoru sa novinarima i dodao da je za realizovanje projekta „Kuća bana Jelačića“ Republika Srbija, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, odobrila sredstva (600.000 evra) a Pokrajina će platiti rekonstrukciju tog objekta.

– Voleli bismo de neki od narednih susreta predsednika Srbije i Hrvatske bude ovde u Novom Sadu. Moguće je i da predsednik Vučić ovde organizuje i jedan od susreta u okviru „trilaterale“ Srbija-BiH-Hrvatska. To bi bila prilika da ovaj projekat kuće bana Jelačića bude realizovan, da pokažemo šta je urađeno.

 

Vučević je naglasio da Srbija može biti ponosna za sve ono što radi prema svim n

acionalnim zajednicama, odnosno nacionalnim manjinama koje žive na teritoriji naše zemlje.

Advertisements

– Voleo bih, i kao građanin, da i Srbija ima takav tretman u Hrvatskoj kao što Hrvatska ima kod nas. Da i hrvatska vlada uradi prema srpskom stanovništvu ono što Srbija čini prema Hrvatima. Da se ne bojimo da će neko tamo razbiti ćirilični natpis. Kao što, ja tvrdim, niko neće razbiti natpis na hrvatskom jeziku, kada bude ovde pisalo „Rodna kuća bana Jelačića“.

 

To je, kako je naglasio, apsolutno normalno i pristojno i tako treba da radi svaka uređena evropska država.

– Srbija daje dobar primer, kakav treba da sledde zemlje regiona. Nekad to zahteva malo više strpljenja, ponekad i revolt kod naših građana zašto sunarodnici nemaju takvu pažnju susednih država, ali mislim da Srbija treba da bude korak ispred, da bude svetao primer.

Vučević je, prilikom obilaska radova na Petrovaradinskoj tvrđavi, zaključio da u Srbiji treba da budemo ponosni na sve ono što je sa srpske strane urađeno u kontekstu dogovora hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i predsednika Vučića.

 

Z. Grumić, Novosti.rs

Advertisements

error: