UŽASAVAJUĆE! Zaleđeni Dunav i nedostatak ledolomaca koštaće nas 100 miliona evra!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Čak 240.000 tona kukuruza, 100.000 tona pšenice i 40.000 tona soje zbog leda na Dunavu ne može se dopremiti u Konstancu, a kupac bi svakog dana mogao da raskine taj ugovor.

 

Zbog leda koji je okovao Dunav Srbija bi mogla da ostane bez ugovora o izvozu žitarica vrednog čak 60.000.000 evra, a ukupna šteta po srpsku privredu mogla bi da dostigne neverovatnih 100 miliona evra!
Zamenik direktora sektora poljoprivrede u Privrednoj komori Srbije Aleksandar Bogunović otkriva da 240.000 tona kukuruza, 100.000 tona pšenice i 40.000 tona soje ne možemo da Dunavom dopremimo u rumunsku luku Konstancu i da bi kupac svakog dana mogao da raskine taj ugovor.

 

– Obavezali smo se da žitarice pošaljemo u Konstancu, ali je to zbog zaleđenih reka nemoguće i već smo u kašnjenju, koje je svakog dana sve veće. Za sada ne plaćamo penale, ali kupci u svakom trenutku mogu da se snađu negde drugde i raskinu ugovor. Ako bi se to dogodilo, bili bismo u velikom problemu, ne samo zbog toga što smo ostali bez 60 miliona već i što bi na domaćem tržištu ostalo 400.000 tona žitarica viška – ističe Bogunović.
On dodaje da šteta zbog obustave ribolova nije toliko velika jer ribnjaci imaju način da se nose sa ovakvim vremenskim uslovima.

Advertisements

Ekonomisti upozoravaju i da privreda naše zemlje ima problem, pogotovo građevinski sektor zbog nestašice peska i šljunka, čija je separacija nemoguća dok su reke zaleđene. Milan Kovačević smatra da država mora da se osigura od ovakvih stvari kako bi se izbegle milionske štete.
– Ako bi propao taj ugovor za žitarice, to bi bila ogromna šteta za našu zemlju. Nedeljama stoji gradnja jer ne stižu pesak i šljunak, što je ogromna šteta koja se ne može ni izračunati. Tu su i gubici u ugostiteljstvu, ali ono što svi zaboravljaju su ledolomci, koji nas svakodnevno koštaju 5.000 evra. Katastrofa koju je napravio led je dobra pouka za sve. Moramo da promenimo način poslovanja i da se od ovakvih stvari osiguramo, a onda bi štetu koja nastane zbog prirodnih nepogoda nadomestilo osiguranje – jasan je Kovačević.

 

Ministarka saobraćaja i građevine Zorana Mihajlović kaže da najmanje 60 brodova stoji i da zbog toga dnevno gubimo čak 60.000 evra.

– Imajući u vidu dnevne troškove rada jednog broda, gruba procena je da je dnevni gubitak 60.000 evra. Koliko bi brodova dnevno plovilo Dunavom, teško je proceniti jer to diktiraju tržište i potražnja za brodskim prevozom – kaže Mihajlovićeva.

Ona kao primer navodi da su u januaru 2016. kroz našu zemlju prošla 463 broda u međunarodnoj plovidbi.
– Što se tiče problema sa dopremanjem materijala poput šljunka, to trenutno rešavamo kamionima – rekla nam je Mihajlovićeva.
Ministar energetike Aleksandar Antić kaže za naš list da led nije napravio ogromne probleme na hidroelektranama.
– Jedini ledolomac “Greben” koji trenutno imamo u zemlji i koji konstantno radi pripada EPS-u – otkriva Antić.

 

 

A.CRNOMARKOVIĆ / INFORMER

Advertisements

error: