UŽAS! Zorana Mihajlović jednim potpisom nas zadužila 100 MILIONA EVRA

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je sa Evropskom investicionom bankom (EIB) ugovor o zajmu u vrednosti 100 miliona evra i ugovor o pomoći od 40,6 miliona evra za izgradnju autoputa Niš-Merdare-Priština, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ugovore su potpisali i direktor sektora za Italiju, Maltu, Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan (EIB) Migel Morgado, ministarka za EU integracije Jadranka Joksimović i pomoćnik direktora “Koridora Srbije” Dušan Purić.

 

Mihajlović je rekla da se na pripremi ovog projekta radilo tri godine, te da je uprkos raznim kritikama, na inicijativu tadašnjeg predsednika Vlade Aleksandra Vučića pokrenut projekat izgradnje “autoputa mira”, s obzirom na njegovu važnost.

“Ovaj projekat je važan ne samo zbog privrednog razvoja Srbije i povezivanja građana u nekoliko okruga, već i politički, zarad stabilnosti u regionu, jer pokazuje želju naše zemlje da se razvija, ali i da do rešenja dolazi kompromisom i saradnjom. Strateški, ovaj autoput omogućiće nam izlazak na more i luke”, rekla je ona.

Mihajlović je dodala da je Vlada Srbije opredeljena ka povezivanju sa regionom i saradnji, kao i da će u ovoj i narednoj godini započeti izgradnja šest novih autoputeva.

Advertisements

 

“Srbija danas ima stabilnu ekonomiju i finansije, politički smo stabilna država koja ima kapacitet da započne i realizuje velike infrastrukturne projekte. Želimo da se povezujemo, da budemo deo EU, da postanemo moderna ekonomija, a sve u interesu građana i njihovog kvalitetnijeg života”, rekla je ona.

 

O važnosti povezanosti regiona govorila je i evropska komesarka za saobraćaj Violeta Bulk, koja je prisustvovala potpisivanju ugovora.

“Intenziviramo rad na podršci modernizaciji infrastrukture na Zapadnom Balkanu. Ovaj autoput će poboljšati bezbednost i efikasnost puta, i istovremeno omogućiti bolju povezanost u regionu. Takođe, ovaj projekat je konkretan primer sve veće saradnje i pomirenja naroda Srbije i Kosova”, rekla je Bulk.

 

Potpredsednik EIB Dario Skanapjeko je rekao da je projekat autoputa “od ključnog geopolitičkog značaja”.

Pre potpisivanja ugovora o finansiranju auto-puta od Niša do Prištine, Mihajlović je sa delegacijom EIB-om razgovarala o nastavku saradnje kako na ovom projektu, tako i na novim projektima u oblasti drumskog, železničkog i vodnog saobraćaja, koje njeno ministarstvo započinje.

 

N1 Srbija

Advertisements

error: