UŽAS! UŽIVO U EMISIJI: Ako nemate para za porez prodajte kuću!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

 

Beograd — Stručnjak za poresku politiku Milica Bisić kaže da je dobro što će se preći na drugačiju procenu poreske osnovice za određivanje poreza na imovinu.

 

Bisićeva, koja je i profesor FEFA, za Prvu TV objašnjava da postojeći zakon i ova najava idu u istom pravcu da svaka pojediničana neporektnost dobije procenu svoje tržišne vrednost. „Ono što je pravedno je da čovek plati za vrednost imovine koju poseduje“.

 

Što se tiče najave o pravičnijem određivanju poreza na imovinu, Bisićeva kaže da je reč o masovnoj proceni imovine gde se kao pojedinačna vrednost uzima zgrada a ne stan.

Bisićeva kaže da i postojeći sistem dozvoljava da zone mogu biti uže umesto ovako kako su sada postavljene i to mogu da primene lokalne samouprave i pre nego što se obavi ova masovna procena koja se najavljuje.

 

Ono što određuje vrednost jedne nepokretnosti su, kako ona kaže, cigle i lokacija, dok to kako je neko stekao kuću nije bitno za određivanje visine poreza.

Advertisements

Kada je reč o masovnoj proceni poreske osnovice, to je veliki matematički model koji pored cena nepokrentosti u prometu definiše mnoge druge parametre. „To je veliki sistem jednačina sa mnogo osobina svake nepokretnosti koji će dati procenu svih tih lokacija i nepokretnosti na njima“.

To je, kako je navela, jako dobro i za ovlašćene procenitelje, koji će imati jasne parametre za procenu konkretne nepokretnosti.

 

„Da bi plaćali porez na svoje bogatstvo a ne dohodak, vi zaista treba da platite za vrednost koju posedujete, što znači da bi najpravednije bilo da ako niste zadovoljni nekom od procena koje radi državni organ, da uradite sopstevnu procenu na osnovu nezavisnog procenitelja. Za to je važno da postoje javno dostupni podaci o masovnoj proceni“, kaže Bisićeva.

Ona je kazala da je tačno da Hrvatska nema porez na imovinu ali je to zbog toga što kod njih postoje velike teritorije gde vlasnici imovine nisu tamo. „Svaka zemlja ima razloge iz kojih ima neku poresku strukturu, porez na imovinu je čest, skoro sve zemlje ga imaju.“

 

N1 SRBIJA / DANAS

 

Advertisements

error: