UŽAS! SVETSKI MEDIJI: 25% školovane omladine će otići iz Srbije

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

 

Istraživanje analitičko-istraživačkog centra Galup iz SAD pokazuje migraciju stanovništva iz svih delova sveta, Srbiji preti još veći “odliv mozgova”.

 

Srbiju bi u narednim godinama moglo da napusti i do 25 odsto školovane i mlađe populacije, a čak i sa mogućim prilivom migranata koji u Srbiji žele da se nastane ona će, kao i ceo Balkan, ostati u samom vrh liste država kojima preti opasnost od masovnog “odliva mozgova”.

Galupovo istraživanje pokazalo je da Srbiju u ovom trenutku želi da napusti skoro polovina populacije između 15 i 29 godina, tačnije njih 46 odsto, kako bi započeli život u nekoj drugoj državi, bez ideje o povratku.

 

Osim toga, i 27 odsto školovane populacije, odnosno visoko obrazovanog kadra, izrazilo je spremnost da trajno napusti Srbiju, prenosi sajt Demostat.

Advertisements

Podaci za stanovništvo Kosova su odvojeni i znatno lošiji – ukupni gubitak za populaciju Kosova meri se sa čak 42 procenta u šta je uključeno 43 odsto školovanih i 48 odsto mladih koji žele da se isele u neke od razvijenijih zemalja.

Ovako loš rezultat – sa indeksom “gubitka” populacije od 42 odsto – ubedljivo je najgori na Balkanu, a i jedan od najgorih u svetu.

 

Istraživanje pokazuje da je upravo Balkan, osim pojedinačnih zemalja koje su pogođene ratom i siromaštvom i nestabilnim društveno-političkim situacijama, teritorija sa koje se stanovništvo masovno iseljava, dok same države ne preduzimaju ili nedovoljno dobro sprovode mere kojima bi sprečile “odliv mozgova” ili omogućile “priliv” građana drugih zemalja.

Galup je između 2015. i 2017. godine intervjuisao gotovo pola miliona odraslih iz 152 zemlje širom sveta.

 

Prenose pojedinis vetski mediji.

 

Dnevni Žurnal / BETA / FOTO: OPANAK.NET

 

Advertisements

error: