UŽAS NA SVETSKOJ SCENI! Bitcoin pada, berze u Njujorku, Japanu i Nemačkoj takođe!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Berze širom sveta padaju, a američki indeks Dau Džons je izgubio čak 4,6 odsto vrednosti, što je najveći pad za šest i po godina.

 

Glavni indeksi u Njujorku, Tokiju i Londonu su pretrpeli velike gubitke.

Analitičari pokušavaju da shvate da li je u pitanju kratkoročna korekcija tržišta koja su nedavno postigla rekordne iznose, ili pak znak za dublju zabrinutost.

 

Berze širom Azije i Evrope doživele su pad. Japanski indeks Nikei je tokom dana imao najveći jednodnevni pad od 1990, ali se do kraja dana nešto oporavio tako da na zatvaranju berze Nikei beleži pad od 4,7 odsto. Hongkonški indeks pao je za 5 odsto, dok je lonskonski FTSE izgubio 3 procenta vrednosti.

Advertisements

 

Slomovi na berzama širom sveta zapravo su posledica najvećeg pada američkog indeksa Dau Džouns u šest i po godina.

 

Zašto se to dešava?

Nevolja na tržištu počela je prošle nedelje, kada su se investitori zabrinuli da bi nagoveštaji rasta inflacija i kamatnih stopa, zajedno s rekordnim rastom na tržištu, mogli da ekonomiju SAD izbace iz šina. Energetske kompanije, banke i industrijske firme imale su od petka najteže gubitke.

 

Povećana inflacija može da podstakne Federalne rezerve da brže podižu kamatne stope, što bi moglo usporiti privredni rast tako što bi pozajmljivanje novca poskupelo i za gradjane i za preduzeća. I prinosi obveznica godinama nisu bili toliko visoki kao do sada. To ih čini privlačnijim za investitore od ulaganja u akcije.

 

KURIR

Advertisements

error: