UŽAS NA POMOLU! Od septembra preko 4,000 nastavnika dobija otkaz u školama

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Ministarstvo prosvete objavilo listu zaposlenih u školama sa nepunom normom časova; Sledi raspodela normi, onome ko ostane bez časova – otpremnina

UKUPNO 4.473 nastavnika u osnovnim i srednjim školama našlo se na listi tehnoloških viškova, koja je objavljena juče na sajtu upis.mpn.gov.rs. Među njima je 447 ostalo bez ijednog časa u rasporedu, zbog manjeg broja učenika. Ukupno 86 učitelja ove godine neće dobiti svoje odeljenje, pokazuju podaci objavljeni prvog dana. Još 7.384 prosvetara rade bez pune norme, ali oni nisu ovog avgusta ostali bez časova. Za one koji na kraju raspodele ostanu bez ijednog časa obezbeđene su otpremnine, za najviše 1.200 ljudi.

Advertisements

Lista će se ažurirati gotovo svakodnevno, već u ponedeljak će biti dopunjena, a biće objavljena i evidencija nastavnika sa nepunom normom časova. Tehnološki viškovi su oni koji gube deo časova, a zaposleni sa nepunom normom rade, recimo, na pola fonda godinama unazad. Najduži je spisak slobodnih radnih mesta, na kojem se nalazi 26.838 punih ili delimičnih nastavničkih normi. U realnosti, ova radna mesta nisu upražnjena, jer su na njima angažovani zaposleni na određeno.

– Zabrana zapošljavanja traje već tri i po godine, pa u prosveti nisu zapošljavani novi ljudi. Na tim mestima su nastavnici angažovani na određeno vreme – kaže, za “Novosti”, Miloš Blagojević, posebni savetnih ministra prosvete. – Na mesta koja su na listi slobodnih moći će da konkurišu tehnološki viškovi, ali i nastavnici sa nepunom normom. U ponedeljak će biti objavljena dopunjena lista, u utorak i sredu će nastavnici moći da se prijavljuju na slobodna radna mesta, a direktori će u sredu i četvrtak da popunjavaju ta mesta.

IZVOR: NOVOSTI

Advertisements

error: