UŽAS NA ISTOKU! Ukrajina hoće da hapsi Kusturicu zbog podrške Rusiji i Putinu

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Ukrajina je spremna da sudi srpskom reditelju Emiru Kusturici zbog “poziva na separatizam”, usled čega mu preti petogodišnja zabrana ulaska na teritoriju te zemlje, poručuju za “Novosti” iz ukajinske ambasade u Beogradu povodom Kusturičinog govora na Jalti u nedelju, uoči koncerta “No smoking orkestra”.

Evo šta Kusturica misli o ujedinjenju Krima i Rusije

Kusturica je, između ostalog, rekao tada da je ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom “prirodan, organski proces” i pozvao građane Krima da razvijaju svoje poluostrvo kao “deo velike Rusije”, umesto što čekaju odobrenje spolja za njihovu odluke.

Iz ambasade naglašavajuda je stav zvaničnog Kijeva nepromenljiv u konkretnom slučaju – svaka osoba koja prekrši zakone te zemlje, odnosno Zakon o privremeno okupiranim teritorijama, kao i svaka osoba koja počini krivično delo – poziv na separatizam u Ukrajini, biće osuđena i dobiće zasluženu kaznu prema važećem zakonodavstvu.

Advertisements

Jedna od sankcija je zabrana ulaska na teritoriju Ukrajine na period od pet godina, a predstavnici Ukrajine, koji nisu imenovani, rekli su za beogradski list da će o meri odgovornosti koja će biti presudjena Kustruici ukrajinska strana “na vreme obavestiti sprsku javnost”.

Iskoristili su i priliku da se direktno obrate reditelju i muzičari izrazivši žaljenje u pismu što se “jedan čovak, koji teži da se smatra kulturnom elitom Republike Srbije i srpskog naroda, spušta do takvih niskih činova kao što je podržavanje agresora”.

U ambasadi konstatuju da je situacija još gora kada se postavi pitanje “kakvo pravo ima jedan čovek da diktira stranoj državi gde treba da budu njene granice”.

“Zar nije logičnije da kulturna elita jedne države brine o svom narodu i njegovom prosperitetu, a ne da se raduje što je kod njegovog prijatelja, Ukrajine – rat?”, pitanju iz ambasade.

Naglašavaju i da Ukrajina ostaje prijatelj Srbije, “uprkos kontroverznim izjavama Kusturice”.

“Ostajemo čvrsto na svojoj poziciji podrške sprskom narodu, kada je reč o nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova i Metohije”, poručuju iz ambasade.

ALO NOVINE

Advertisements

error: