UZ NAROD! I policajci izlaze na proteste, dosta im je svega

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

 

Policijski sindikat Srbije odlučio je na sednici Upravnog odbora da radikalizuju svoje aktivnosti. Jedna od odluka je organizovanje višednevnih protesta ispred Ministarstva unutrašnjih poslova, nezvanično saznaje BIRN.

U isto vreme, MUP u dopisu BIRN-u navodi da je odluka da se Policijskom sindikatu Srbije oduzme status reprezentativnog sindikata doneta u skladu sa zakonom i Statutom Policijskog sindikata Srbije (PSS) i da nije politički motivisana i nezakonita. Zakon o radu, na koji se između ostalog pozivaju u MUP-u, određuje, da je reprezentativan onaj sindikat koji ima potreban broj članova na osnovu pristupnica, a potreban broj jeste 15 odsto zaposlenih kod poslodavca.

 

Problem nastaje prilikom tumačenja kako se meri tih 15 odsto – da li preko broja potpisanih pristupnica, ili prema broju članova koji plaćaju sindikalnu članarinu.

Advertisements

Iz MUP-a navode da je netačno da se reprezentativnost utvrđuje isključivo na osnovu broja pristupnica.

 

“Imajući u vidu da Statut PSS-a propisuje da se članom sindikata smatra zaposleni koji plaća sindikalnu članarinu, u postupku preispitivanja utvrđene reprezentativnosti broje se samo zaposleni koji plaćaju sindikalnu članarinu”, navode iz MUP-a.

Kako prenosi BIRN, Ministarstvo je, navodno, proverom utvrdilo da Policijski sindikat Srbije ima manje od 15 odsto zaposlenih u svom članstvu. MUP tvrdi da je istu metodologiju radna grupa primenila i 2013. godine kada je utvrđeno da je PSS reprezentativan sindikat.

 

NEZAVISNI.RS

FOTO: Tanjug

 

Advertisements

error: