UVEDENE EKONOMSKE SANKCIJE! Srbija ZABRANILA Hrvatskoj uvoz mleka i mesa

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Srbija uvela dodatnu kontrolu za sve proizvode, ne samo voće i povrće, koji pristižu na našu granicu iz okolnih zemalja.

OSIM voća i povrća, nadležne ustanove dodatno kontrolišu i sve mlečne i mesne proizvode koji se u našu zemlju uvoze iz Hrvatske. Svaka pošiljka se dodatno uzorkuje i ne ide u promet dok ne budu gotove analize, koje traju najkraće 15, a najduže 30 dana. Ne kršimo nijedan propis, već proveravamo ispravnost namirnica zbog visokih temperatura, kaže za “Novosti” Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Nedimović objašnjava da, dok procedura provere traje, roba stoji zapečaćena u carinskim skladištima. Ministar poljoprivrede kaže da Srbija svoje mere sprovodi u cilju zaštite naše države.

Kako “Novosti” saznaju, naša Uprava carina kontroliše samo robu koja dolazi iz Hrvatske.

Povod za kontramere su neprimerene takse na uvoz voća i povrća, koje je Hrvatska strana nedavno uvela prema Srbiji i još nekim zemljama u regionu.

Advertisements

Tako je Uprava carina, od pre nekoliko dana, dobila zadatak da osim fitosanitarnih i veterinarskih provera, radi i laboratorijske analize svih proizvoda koje uvozimo iz komšiluka. Zbog dužine okončanja njihovih provera, a to je oko mesec dana, izvesno je da mnogi proizvodi neće ni stići do trgovinskih lanaca, jer je u pitanju kvarljiva roba.

To je odgovor srpskih vlasti na odluku hrvatskog ministarstva poljoprivrede, koje je 15. jula povećalo uvoznu taksu za 22 puta na voće i povrće koje dolazi iz zemalja koje nisu članice EU. Ovaj scenario primenjivaće se sve dok se ne oglasi Evropska komisija, odnosno ne suspenduje hrvatsku meru, koja je suprotna Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Hrvatski zvaničnici tvrde da je reč o zaštiti domaćih proizvođača i da povećanjem naknada za kontrolu uvoznog voća i povrća iz trećih zemalja Hrvatska nije prekršila SSP.

U zemljama u regionu kažu da su spremni na dogovor sa Hrvatima, ali sumnjaju u njihove namere.

Potpredsednik Spoljnotrgovinske komore BiH, Nemanja Vasić, kaže da su BiH i druge oštećene zemlje spremne da zajednički deluju prema EK i Hrvatskoj, ali da nije optimista da će taj dogovor biti postignut na vreme.

IZVOR: VEČERNJE NOVOSTI

Advertisements

error: