UPOZORENJE ZA SRBIJU: Sutra nas udara solarna oluja – Biće smetnji na radarima i telefonima

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

BEOGRAD – Intenzivna solarno geomagnetska bura, najavljena za danas i sutra na pdručju Srbije, može da izazove probleme u radu satelitskih i komunikacionih sistema, elektro mreže i distributivnih sistema, meteorološke prilike, ali i na zdravlje ljudi, posebno meteoropata i hipertoničara, pa im se savetuje da postupaju po uputstvima lekara.

 

Kako je saopšteno iz Republičkog geodetskog zavoda, solarna geomagnetska bura može da izazove probleme u radu mobilne telefonije, GPS tehnologija, radarskih sistema i sistema za navigaciju, a bioritmička, radna i fizička aktivnost meteoropata i hipersenzitivnih ljudi mora biti prilagođena situaciji.

Iz Geodetskog zavoda upozoravaju da ovu najavu solarne geomagnetske bure treba iskoristiti za preduzimanje određenih mera.

Advertisements

Geomagnetska opservatorijska merenja je potrebno izvoditi po posebnom režimu rada, navodi se u saopštenju..

Iz Geodetskog zavoda savetuju da “kada znamo kakvi se geomagnetski dani najavljuju, onda je lakše pripremiti telo i dušu, da tu uzburkanu magnetizaciju unesu i prenesu u naše živote”.

Navodi se i da u okviru Republičkog geodetskog zavoda postoji organizovana Geomagnetska opservatorija Grocka na kojoj se izvode ispitivanja solarno-geomagetskih poremećaja.

Na osnovu međunarodne saradnje i razmene opservatorijskih geomagnetskih podataka u okviru INTERMAGNET-a, Svetske mreže geomagnetskih opservatorija naša Opservatorija može dati najavu, odnosno prognozu solarne bure i sa njom povezane jonosferske i geomagnetske bure

 

Izvor: RTV

Advertisements

error: