UNIŠTILI MEDIJE! Fejsbuk UVODI “Explore feed” za čitav svet u Srbiji traje uveliko!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Srbija je, ni kriva ni dužna, postala ključni igrač u najvećoj promeni u istoriji društvene mreže Fejsbuk!

 

Naime, pre 3 meseca, zajedno sa još pet zemalja, postali smo pokusni kunić za testiranje radikalne promene u izgledu i funkciji najpopularnije društvene mreže na svetu. Znate i sami, u vašem News Feedu više nije bilo mesta za objave sa grupa i objave izdavača, nego se to sve preselilo na novostvoreni Explore Feed.

 

Tako ste na vašim News Feedovima počeli da viđate samo objave vaših prijatelja, o njihovim bebama, izletima, tetkama, selfijima i tako dalje, dok je sve što ste dotad skrolovali, a ima veze sa vestima, zanimljivim tekstovima i objavama iz grupa u koje ste se učlanili – nestalo.

 

Na ovaj način je doseg objava svih medija u ovim državama, uključujući i Srbiju, dramatično pao, što je uzrokovalo i nekoliko dramatičnih pisama osnivaču Facebooka Marku Zakerbergu, uz apele da se promena ukine.

Advertisements

E sada, svi su se pitali kada će ova proba da se završi i kada će da nam vrate stari dobri News Feed.

Odgovor na ovo pitanje je sledeći: Proba se upravo završila, a News Feed neće vratiti. Uskoro će ceo svet igrati po novim Fejsbuk pravilima po kojima mi u Srbiji igramo već tri meseca.

 

Kao što je najavljeno, Fejsbuk radikalno menja formulu koja odlučuje šta će da se pojavljuje u News Feedu, a svoj potez opravdava “menjanjem uloge koju igra u životima ljudi i društvu”.

 

Kao što mi u Srbiji dobro znamo, korisnici Fejsbuka širom sveta uskoro će gledati mnogo, mnogo više objava svojih prijatelja i porodice i ovo će, kako Fejsbuk najavljuje “izazvati više smislenih društvenih dijaloga” – roditelji će diskutovati o tome koje priče da čitaju deci pre spavanja, prijatelji će jedni od drugih tražiti savete o putovanjima ili pričati o nekom zajedničkom interesovanju.

 

ESPRESO.RS

Advertisements

error: