UNIŠTILA IH EVROPSKA UNIJA! – Siromaštvo u Hrvatskoj postaje sve veće

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Najnovije statistike na nivou Evropske unije otkrivaju poražavajuće posledice slabe politike plata i odnosa prema radnim pravima u Hrvatskoj. Sagledan je period nakon krizne 2008. godine, pa sve do danas

Hrvatska, prema podacima Evropskog sindikalnog instituta (ETUI), beleži najveći pad plata u istočnim zemljama Evropske unije od globalno-krizne 2008. godine do danas.

Sindikat penzionera Hrvatske već je zakazao veliki protest u Zagrebu za 10. oktobar. Položaj penzionisanih radnika, naime, još je gori od onih koji su i dalje u radnom odnosu
Poslednja u Evropi

Kao parametar je uzeto u obzir kretanje prosečne plate u odnosu na prosek plata u zapadnim EU-državama, odnosno unutar tzv. EU15.

Advertisements

U navedenom periodu, prosečan hrvatski lični dohodak pao je sa 43 procenta zapadnoevropskog proseka na samo 37 odsto. Raspon u ostalim državama istoka Evropske unije kreće se danas od najniže rangirane Bugarske sa 18 odsto, do Estonije sa 42 procenta, a preko polovine proseka u EU15 skočila je jedino Slovenija, sa oko 60 odsto.

Prema mišljenju Evropske konfederacije sindikata (ETUC), razlog za generalno povećan jaz između istoka i zapada u EU leži u većem rezanju radničkih prava na istoku tokom krize.
Takođe, ta prava su se na zapadu Evrope, u kasnijim godinama, brže i lakše vraćala na ranije vrednosti, što je dodatno pospešilo uvećavanje razlika.

Izvor: Informer.rs

Advertisements

error: