UDAR NA VUČIĆA! Karađorđević sakupio 123,000 potpisa za vraćanje monarhije!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Prizor u kojem NjKV Aleksandar Drugi Karađorđević izlazi kroz nova za tu priliku otvorena osma vrata do tada „sedmovrate Žiče”, dok narod oduševljeno kliče: „Živeo kralj”, nije scena iz filmske epske bajke, već san Dušana Radisavljevića.

 

Ovaj Mačvanin, jedan od osnivača SPO-a, da može sutra bi u ovom manastiru krunisao prestolonaslednika Aleksandra.

Nezadovoljan što je Vuku Draškoviću s vremenom postala milija republika od monarhije, Radisavljević s grupom sada već bivših espeovaca osnovao je Pokret za obnovu Kraljevine Srbije (POKS) koji predvodi poslanik Žika Gojković.

Ali zaklinjanje poksovaca na vernost kraljevskom domu Karađorđević u Belom dvoru na Dedinju je čini se dočekano suzdržano. Možda i zbog toga što su Žika Gojković i njegovi politički saborci za svaki slučaj, barem dok ne sazri vreme za kraljevinu, pružili bezrezervnu podršku novoizabranom predsedniku Aleksandru Vučiću.

Član Krunskog veća Dragomir Acović za „Politiku” kaže da ovu političku grupu koja ima nameru da postane partija u startu nije moguće ni podržati ni osporiti: „Oni su potpuno vlasni da pokrenu inicijativu za obnovu kraljevine, a šta će od toga ispasti, videćemo. Sve će zavisiti koliko će se oni pokazati ozbiljnim da ideju monarhije učine prihvatljivom što većem broju građana.”

Razloge obazrivosti ljudi bliskih prestolonasledniku prema programskim obećanjima POKS-a možda treba tražiti i u neuspehu narodne inicijative koju je krajem novembra prošle godine promovisao Predrag Marković. Bivši predsednik parlamenta, čijim je potpisom 2006. stupio na snagu aktuelni Ustav Srbije, nije uspeo da za sedam dana sakupi 150.000 potpisa građana za promenu najvišeg pravnog akta kojom bi se obnovila monarhija.

Advertisements

I dok Žika Gojković čeka da Pokret obnove Kraljevine Srbije i zvanično postane parlamentarna stranka, njegov doskorašnji partijski kolega Aleksandar Čotrić podseća ga da oni ipak nisu jedini monarhisti. „Svi oni koji se u POKS-u zalažu za obnovu monarhije nisu očigledno ni pročitali program SPO-a, pa sada tvrde kako su oni prva monarhistička stranka. A Srpski pokret obnove zalaganje za obnovu ustavne parlamentarne monarhije ima u svom programu od osnivanja 1990”, ističe potpredsednik SPO-a.

Posle prošlogodišnjih izbora, u okviru vladajuće koalicije, u parlament je ušlo osam poslanika čije se stranke i programski zalažu za obnovu monarhije: pet iz Nove Srbije Velimira Ilića i tri iz SPO-a. Ali, za godinu dana, sve do razlaza u Vukovoj stranci, niko od ovih poslanika za skupštinskom govornicom ni reč nije zucnuo kako „bez kralja ne valja”. Ljiljana Jovanović, predsednik Sabora monarhista Srbije, podseća da je iz SPO-a do sada nastalo šest stranaka i da je ova koju predvodi Žika Gojković sedma. „Od tih partija, jedino se Nova Srbija i Srpska monarhistička stranka ’Srpska sloga’ programski zalažu za ustavnu parlamentarnu monarhiju. A koliko će zalaganje POKS-a za obnovu monarhije biti iskreno pokazaće vreme. Bilo bi dobro da osnivanje ove nove stranke nije samo iz ličnog interesa i promocija pojedinaca”, smatra predsednica SMS-a, krovne organizacije koja okuplja 22 monarhistička udruženja.

 

IZVOR: Politika.rs

 

Advertisements

error: