UDAR NA SANKCIJE I BITCOIN! – PUTIN pravi rusku kriptovalutu

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Venecuela i Rusija, sa samo dva meseca razmaka, najavile su kreiranje nacionalnih digitalnih valuta kako bi ubrzale svoju međunarodnu trgovinu.

 

U slučaju Rusije, ta valuta će se zvati Kriptorublja, ne može se “kopati” i njen kurs će određivati Centralna banka Rusije.

Članak Blumberga, koji je napisao Leonid Beršidski o objavi predsednika Nikolasa Madura, ljutito naglašava da bi venecuelanska kriptovaluta mogla zaobići američke finansijske sankcije, uz mogućnost pravljenja duga i pružanja jednog stepena anonimnosti u njihovom centralizovanom “blokčejn” sistemu, štiteći kreditore od toga da budu sankcionisani i da dobiju potreban pristup stranoj valuti.

 

Kriptovalute se mogu koristiti kao alati za sanckionisane zemlje, jer one nisu podvrgnute kontroli i posredovanju od strane američkih i evropskih finansijskih institucija.

 

Predsednik Nikolas Maduro je najavio kreiranje venecuealnske kriptovalute (El Petro), podržane rezervama nafte, gasa, zlata i dijamanata ove zemlje, kao i to da će “Blokčejn” opservatorijum Venecuele ovoj valuti dati pravnu i institucionalnu osnovu.

Advertisements

 

Rast kriptovaluta je počeo da izaziva zabrinutost među gospodarima svetske ekonomije, odabranog kluba koji formiraju finansijske institucije, velike centralne bnke i privatne banke.

 

Na upozorenje Banke za međunarodna poravnanja (BIS) o štetnoj ulozi Bitkoina, finansijske institucije koja kontroliše gotovo sve transakcije širom sveta i koja je povezana sa moćnom porodicom Rotšild, Federalne rezerve SAD su upozororile na “opasnost“ koju korišćenje kriptovaluta predstavlja za međunarodni finansijski sistem. Druge velike banke poput JP Morgn i UBS se otvoreno suprotstavljaju ulaganjima u digitalne valute.

 

Debata oko upotrebe Bitkoina u kriminalnim operacijama je potpuno pogrešna, jer problem nije sredstvo koje oni koriste za finansiranje, već postojanje smih organizacija, koje podržavaju SAD i NATO.

 

IZVOR: KURIR

Advertisements

error: