U TIŠINI! Srbi dobili stotine kazni i prijava zbog blokade puteva!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Protest kojim su građani ovog meseca blokadom saobraćaja širom Srbije izrazili nezadovoljstvo zbog poskupljenja goriva okarakterisan je kao nepropisno parkiranje ili ometanje saobraćaja, i to mahom za učesnike protesta sa čela kolone, svedoče prekršajni nalozi koji ovih dana pristižu na adrese širom Srbije.

 

Ovakav potez vlasti ima za cilj da zastraši građane kojima Ustav garantuje pravo na javno okupljanje i negativno će uticati na stepen slobode u društvu, kažu u Komitetu pravnika za ljudska prava (YUCOM). “Svakako da bi bilo dobro za celo društvo da se barem jedan broj građana pobuni i iznese svoju odbranu pred sudom”, smatraju u YUCOM-u.

 

Tačan broj poziva građanima koji su učestvovali u junskim blokadama da se jave u policijsku stanicu i izjasne o prekršaju, kao i broj prekršajnih naloga po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima je nepoznat, ali primera iz nekoliko opština u Vojvodini svedoče da pozivi stižu na adresi desetina onih čiji su automobili bili na čelu protesnih kolona ili izloženi fotografisanju od strane pripadnika policije.

 

Poziv da se jave u policijsku stanicu i izjasne ko je na dan blokade upravljao njihovim automobilom stigao je do sada na adrese desetak građana opštine Srbobran i isto toliko u opštini Vrbas.

 

 

“Blokirali smo saobraćaj na sat vremena, u dva navrata na dve lokacije u Vrbasu. Policija je bila prisutna i nikakvih problema nije bilo. Čak su nam i policajci rekli da je sve uredu dok je protest miran. Bili smo svesni da fotografišu i snimaju automobile. Tek deset dana kasnije, stižu nam pozivi. Bez nekog jasnog reda. Neki su dobili za prvi dan, neki za drugi. Neki nisu. Ljudi su zbunjeni i ogorčeni. Postavlja se pitanje da li je bolje da platimo odmah što znači polovinu kazne i zauvek zaboravimo javno izražavanje nezadovoljstva u ovoj državi ili treba svaki pojedinac da krene u bitku za pravo svih građana na javno okupljanje”, kaže jedan od građana Vrbasa koji je dobio poziv da se u roku od osam dana javi u policijsku stanicu i izjasni o prekršaju.

Advertisements

 

“Razloga za nezadovoljstvo ima gde god pogledate”

Više desetina vozila blokiralo je magistralni put Vrbas-Kula 9. juna, a tri dana kasnije put Kula- Bačka Topola. Deset dana kasnije na adrese trojice meštana Lipara stigli su prekršajni nalozi za ometanje saobraćaja, uz kaznu od pet hiljada dinara iz Policijske uprave Sombor.

Kažu da su se iznenadili kaznom za saobraćajni prekršaj, s obzirom da je na blokadi 11. juna intervenisala žandarmerija, te da je nekolicina privedena u policiju. Tamo su, kažu, dali izjave da učestvuju u protestu.

 

“Zašto nas je policija privela u stanicu, ako smo samo napravili saobraćajni prekršaj? Dao sam izjavu zašto sam u ovim godinama dao podršku omladini i izašao sa njima na blokadu, a ovakve kazne su ponižavajuće. Odlučili smo da nećemo da platimo i tražimo da sud odluči jesmo li saobraćajni prekršajci ili građani koji imaju ustavno pravo da izraze nezadovoljstvo?”, revoltiran je 73-godišnji Slobodan Rajačić (na slici ispod, sedi), meštanin Lipara, sela koje od 2013. godine odbija da opštinskom komunalnom preduzeću preda upravljanje nad vodovodom i grobljem koje su, tvrde Liparčani, izgradili od sredstava samodoprinosa.

 

AUTOR TEKSTA: Voice.org

Advertisements

error: